Ντέρμπι οι εκλογές στο ΚΙΝ. ΑΛ. | Δημοσκόπηση της Marc - ValueNews.gr ... η αξία στην ενημέρωση.
Αθήνα booked.net
+14°C
target="_blank" style="color:#ffffff;" href="http://ibooked.gr/weather/athens-18328" class="booked-weather-160x36-city">Αθήνα booked.net
+14°C

ValueNews.gr ... η αξία στην ενημέρωση.

Ακολουθήστε μας και στα social media

Δείτε το Νέο Φυλλάδιο Προσφορών

Δείτε το Νέο Φυλλάδιο Προσφορών
Ακολουθήστε τη Σελίδα μας

προσφατα

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

Ντέρμπι οι εκλογές στο ΚΙΝ. ΑΛ. | Δημοσκόπηση της Marc

Σε απόλυτο ντέρμπι, με πολλές όμως μεταβλητές που δεν επιτρέπουν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις, εξελίσσεται η μάχη ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής, όπως φανερώνει η έρευνα της εταιρείας Marc για το «ΘΕΜΑ». Δύο εβδομάδες πριν από την αναμέτρηση της 5ης Δεκεμβρίου, φαίνεται να επιβεβαιώνονται κάποιες γενικές τάσεις, αλλά η απροσδιοριστία της αριθμητικής και ποιοτικής σύνθεσης του εκλογικού σώματος που θα προσέλθει τελικά στις εσωκομματικές κάλπες επιτρέπει μόνο κάποια πολύ προσεκτικά συμπεράσματα.

Ενα από αυτά είναι ότι η υποψηφιότητα του κ. Ανδρέα Λοβέρδου παραμένει ισχυρή και φαβορί για να περάσει στον β’ γύρο, με κύριο αντίπαλό του τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη, την ώρα που ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, παρότι έχει ήδη ένα μήνα στην κούρσα, δείχνει να θέλει ακόμα μεγάλη προσπάθεια για να ανατρέψει αυτά τα δεδομένα.

Ενα δεύτερο, μάλλον αρκετά ασφαλές συμπέρασμα είναι ότι όσο μεγαλώνει το εκλογικό σώμα και στις κάλπες προσέρχονται άνθρωποι πέραν των σκληρών μηχανισμών και της εναπομείνασας εκλογικής βάσης του ΚΙΝ.ΑΛ., ο κ. Λοβέρδος έχει αυξημένη απήχηση, με τον κ. Ανδρουλάκη να ευνοείται από ένα πιο μικρό κοινό και με τον κ. Παπανδρέου να απευθύνεται κάπου στη μέση.

Ενα τρίτο συμπέρασμα επίσης που μπορεί να εξαχθεί από την έρευνα της Marc είναι ότι όσο περνά ο καιρός, οι τρεις άλλοι υποψήφιοι, ήτοι οι κύριοι Χάρης Καστανίδης, Παύλος Γερουλάνος και Παύλος Χρηστίδης, βλέπουν την επιρροή τους να είναι ευάλωτη στην όξυνση που προκαλεί η αντιπαράθεση των τριών κυρίαρχων του παιχνιδιού. Πάντως, και στη δημοσκόπηση της Marc το Κίνημα Αλλαγής δείχνει ανοδική τάση στην πρόθεση ψήφου, καθώς από το 6,3% του Οκτωβρίου και το 8,2% πριν από μόλις μία εβδομάδα, τώρα φτάνει στο 9%, κερδίζοντας και από τον ΣΥΡΙΖΑ (το 4,7% των ψηφοφόρων του) και από τη Ν.Δ. (το 3,8% της εκλογικής της βάσης το 2019). Στην ερώτηση «Θα μπορούσατε να ψηφίσετε ΚΙΝ.ΑΛ.;» απαντά θετικά το 41,2% του εκλογικού σώματος, δείγμα ότι ο χώρος μπορεί να αναπτύξει δυναμική και ότι διαθέτει μεγάλη εκλογική δεξαμενή.

Το ντέρμπι αφορά το σενάριο να βρεθούν στην επαναληπτική αναμέτρηση οι κύριοι Λοβέρδος και Ανδρουλάκης. Η «γεωμετρία» των τάσεων στα δυνητικά εκλογικά σώματα είναι άκρως ενδεικτική. Οταν πάμε στο μεγάλο εκλογικό σώμα, στην «ευρύτερη κοινωνία» που λέει ότι θα ψηφίσει στις εσωκομματικές εκλογές ο κ. Λοβέρδος προηγείται με σχεδόν 6 μονάδες: 49,3% έναντι 43,5%!

Οταν πάμε στο «μεσαίο εκλογικό σώμα», η ισορροπία αποκτά χαρακτηριστικά τρόμου: 45,6% ο ευρωβουλευτής, 45,5% ο βουλευτής και πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛ. Κι όταν πάμε στο πιο «στενό εκλογικό σώμα», ο κ. Ανδρουλάκης αποκτά προβάδισμα 5 μονάδων, έχοντας 47,4% έναντι 42,5% του κ. Λοβέρδου.

Ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα της Marc για τη δημοφιλία των έξι επίδοξων αρχηγών του Κινήματος Αλλαγής. Η μέτρηση έγινε στο κοινό που δηλώνει ότι ψηφίζει ή προτίθεται να ψηφίσει ΚΙΝ.ΑΛ. στις εθνικές εκλογές και θέλουν να πάνε σίγουρα στις εσωκομματικές κάλπες.

Ο κ. Ανδρουλάκης έχει τις περισσότερες θετικές γνώμες (84,5%) και τις λιγότερες αρνητικές (11,3%), με τον κ. Λοβέρδο να ακολουθεί (71% και 26% αντίστοιχα) και τον κ. Παπανδρέου να βρίσκεται στην τελευταία θέση με 50,5% θετικές και 46,6% αρνητικές.

Στην τρίτη θέση είναι ο κ. Γερουλάνος και ακολουθούν ο κ. Χρηστίδης στην τέταρτη και ο κ. Καστανίδης στην πέμπτη θέση.

Πηγή :protothema 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad