Η φτώχεια «θερίζει» την Τουρκία | Νέα πτώση της τουρκικής λίρας - ValueNews.gr ... η αξία στην ενημέρωση.
Αθήνα booked.net
+14°C
target="_blank" style="color:#ffffff;" href="http://ibooked.gr/weather/athens-18328" class="booked-weather-160x36-city">Αθήνα booked.net
+14°C

ValueNews.gr ... η αξία στην ενημέρωση.

Ακολουθήστε μας και στα social media

Δείτε το Νέο Φυλλάδιο Προσφορών

Δείτε το Νέο Φυλλάδιο Προσφορών
Ακολουθήστε τη Σελίδα μας

προσφατα

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

Η φτώχεια «θερίζει» την Τουρκία | Νέα πτώση της τουρκικής λίρας

Σε νέο ιστορικό χαμηλό βούλιαξε η τουρκική λίρα τη Δευτέρα την ίδια στιγμή που ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης καταρρέει.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος έναντι του δολαρίου έφτασε τη Δευτέρα στο 1 προς 11,4. Σωρευτικά η λίρα έχει χάσει το ένα τρίτο της αξίας της μέσα στο έτος. 

Το βράδυ της Δευτέρας, ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, υπεραμύνθηκε της πολιτικής του.

«Απορρίπτω πολιτικές ότι που συρρικνώνουν την χώρα μας, την εξασθενούν και καταδικάζουν το λαό της στην ανεργία, την πείνα και τη φτώχεια».

Η λίρα υποχώρησε 12% μόνο την τελευταία εβδομάδα, επίδοση που είναι η χειρότερη στον κόσμο για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. 

Η δε κατάρρευση της την περασμένη Πέμπτη κατά 6% ήταν ποσοστιαία η μεγαλύτερη από τη στιγμή που ο Ερντογάν απέλυσε τον περασμένο Μάρτιο τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας.

Η τουρκική οικονομία εμφάνισε ισχυρή ανάκαμψη μετά το αρχικό σοκ της πανδημίας αλλά η κατάρρευση της λίρας πυροδότησε νέες ανησυχίες για την προοπτική της οικονομίας

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε κατά 7.3%, περιοριζόμενη στις 71.1 μονάδες τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, στο χαμηλότερο σημείο που έχει βρεθεί από το 2004.

Ο δε πληθωρισμός βρίσκεται σε επίπεδα τέσσερις φορές υψηλότερα από τον κυβερνητικό στόχο και σε διψήφια νούμερα εδώ και τουλάχιστον τέσσερα χρόνια.

Πηγή :kathimerini 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad