Ναι στον εμβολιασμό λένε οι μοναχοί του Αγίου Όρους και σπεύδουν για το εμβόλιο - ValueNews.gr ... η αξία στην ενημέρωση.
Αθήνα booked.net
+14°C
target="_blank" style="color:#ffffff;" href="http://ibooked.gr/weather/athens-18328" class="booked-weather-160x36-city">Αθήνα booked.net
+14°C

ValueNews.gr ... η αξία στην ενημέρωση.

Ακολουθήστε μας και στα social media

Δείτε το Νέο Φυλλάδιο Προσφορών

Δείτε το Νέο Φυλλάδιο Προσφορών
Ακολουθήστε τη Σελίδα μας

προσφατα

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

Ναι στον εμβολιασμό λένε οι μοναχοί του Αγίου Όρους και σπεύδουν για το εμβόλιο


Ισχυρό μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού για κορονοϊό από γέροντες στον Άθω, σε ρεπορτάζ που μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς.

O πατήρ Μακάριος, 70 ετών, από την Σκήτη Μαρούδα, νόσησε με κορονοϊό το περασμένο καλοκαίρι και τώρα κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου Pfizer-BioNTech για να προστατευθεί από τον COVID-19, στο κέντρο υγείας των Καρυών - διοικητικό κέντρο του Αγίου Όρους, στις 17 Νοεμβρίου 2021. 

Ο 70χρονος μοναχός λέει ότι «πλησίασε τον θάνατο» όταν κόλλησε COVID-19 και ξέρει να διαχωρίζει τη θρησκεία από την επιστήμη.

«Είχα κάποιες σκέψεις για το αν (ο εμβολιασμός) χρειάζεται. Φυσικά έχουμε πίστη στον Θεό και ο Θεός μας προστατεύει», λέει. «Αλλά η επιστήμη είναι κάτι στα χέρια του Θεού, ο Θεός φωτίζει τους επιστήμονες ώστε να μπορούν να προστατεύσουν την ανθρωπότητα».


Αστραπιαία εξάπλωση κρουσμάτων

Το Άγιο Όρος είναι ένας από τους πιο ιερούς θρησκευτικούς χώρους της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ο κορωνοϊός έχει εξαπλωθεί αστραπιαία και γίνεται προσπάθεια για τον εμβολιασμό των περίπου 1.600 μοναχών στην κλειστή κοινότητα στη χερσόνησο της Χαλκιδικής.

Εννέα έχουν πεθάνει από την έναρξη της πανδημίας και πολλά από τα 20 μοναστήρια έχουν μολυνθεί. Όμως τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν περίπου στο 40% και η χαλάρωση των μέτρων ασφαλείας έχει κλιμακώσει το πρόβλημα στον δημοφιλή - για πολλούς επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο - προορισμό.

Μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, καταγράφηκαν τουλάχιστον 100 κρούσματα, δήλωσε ο Γιώργος Μητελούδης, γιατρός στο κέντρο υγείας του Αγίου Όρους.

«Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο σε μια κλειστή κοινότητα όπως ένα μοναστήρι, που είναι βασικά σαν οικογένεια. Είναι δύσκολο για τα μέλη της οικογένειας να προστατευτούν το ένα από το άλλο», είπε.


70χρονοι γέροντες και απομακρυσμένα κελιά

Αφού είδαν άλλους να αρρωσταίνουν ή κόλλησαν οι ίδιοι τον ιό, τουλάχιστον 30 μοναχοί προσήλθαν για να εμβολιαστούν αυτόν τον μήνα. Πολλοί από αυτούς που ζουν στον Άθω είναι ηλικίας άνω των 70 ετών και παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στην κοινότητα.

«Στο Άγιο Όρος οι γέροντες λέγονται γέροντες, οι σεβαστοί γέροντες, είναι οι οδηγοί της πνευματικής ζωής στο Άγιο Όρος. Μεταβιβάζουν την προσωπική τους πνευματική σοφία και εμπειρίες, ακόμη και την αγιότητά τους, και οφείλουμε να τους προστατεύουμε», είπε ο Μητελούδης.

Με ηλικία άνω των 1.000 ετών, το αυτόνομο ορθόδοξο πνευματικό κέντρο διαθέτει πολλές μικρές κατοικίες (κελιά) πέρα από τα μοναστήρια του, γεγονός που καθιστά δύσκολη την παρακολούθηση των λοιμώξεων.


Το Άγιο Όρος περικλείει μια ολόκληρη χερσόνησο που ”προεξέχει” στο Αιγαίο Πέλαγος, ενώ απαγορεύεται η πρόσβαση σε γυναίκες και παιδιά. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρίγκιπας Κάρολος της Βρετανίας και αρκετοί διάσημοι έχουν έρθει για προσκύνημα εδώ.

Η χερσόνησος του Άθω έκλεισε για τους εξωτερικούς επισκέπτες επί τρεις μήνες κατά τη διάρκεια του τελευταίου lockdown, ενώ άνοιξε ξανά τον Φεβρουάριο. Προς το παρόν απαιτείται μόνο rapid test για την είσοδο.

Ωστόσο, τα κρούσματα στην Ελλάδα κατέγραψαν νέα ρεκόρ αυτόν τον μήνα και τα νοσοκομεία είναι και πάλι υπό πίεση, ειδικά στο βορρά.Πηγή :Huffpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad