Γερμανία | Ο Σολτς ανακοίνωσε τη νέα Κυβέρνηση - Τι περιμένει η Ελλάδα - ValueNews.gr ... η αξία στην ενημέρωση.
Αθήνα booked.net
+14°C
target="_blank" style="color:#ffffff;" href="http://ibooked.gr/weather/athens-18328" class="booked-weather-160x36-city">Αθήνα booked.net
+14°C

ValueNews.gr ... η αξία στην ενημέρωση.

Ακολουθήστε μας και στα social media

Δείτε το Νέο Φυλλάδιο Προσφορών

Δείτε το Νέο Φυλλάδιο Προσφορών
Ακολουθήστε τη Σελίδα μας

προσφατα

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

Γερμανία | Ο Σολτς ανακοίνωσε τη νέα Κυβέρνηση - Τι περιμένει η Ελλάδα
Ο Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε τη συμφωνία έχοντας στο πλευρό του τους ηγέτες των Πρασίνων και των Ελεύθερων Δημοκρατών

«Έχουμε κυβέρνηση», είναι τα πρώτα λόγια του Σοσιαλδημοκράτη Ολαφ Σολτς, που αναλαμβάνει εκτός απροόπτου την Καγκελαρία της Γερμανίας.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, ο Σολτς , έχοντας στο πλευρό του τους ηγέτες Πρασίνων και των Ελεύθερων Δημοκρατών, ο Σολτς ανακοίνωσε τη συμφωνία συνασπισμού κυβέρνησης στην ατμομηχανή της Ευρωζώνης, ύστερα από ένα μήνα διαπραγματεύσεων των τριών κομμάτων.

SPD, Πράσινοι και FDP θα ηγηθούν της κυβέρνησης στη μετά Μέρκελ εποχή για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Η Γερμανία «κινείται στον αστερισμό τριών κατευθύνσεων»

Ο Σολτς εξήρε επίσης τη συνεργασία στις διαπραγματεύσεις των τριών κομμάτων: «Συνεργαστήκαμε “στενά, εντατικά, μερικές φορές με πάθος και εμπιστοσύνη”».

«Στον αστερισμό τριών κατευθύνσεων κινείται η Γερμανία», δήλωσε από την πλευρά της η «Πράσινη» Αναλένα Μπέρμποκ. Στην ομιλία της για την ανακοίνωση της συμφωνίας σχηματισμού τρικομματικής κυβέρνησης, η σταρ του κόμματος «Die Gruene» τόνισε: «Σε έναν αστερισμό τριών κατευθύνσεων, κανένα κόμμα δεν μπορεί να επιβληθεί», παραδέχτηκε η 40χρονη Αναλένα και πρόσθεσε: «Πρέπει να είσαι έτοιμος να αποδεχτείς την άποψη του άλλου».

Η ίδια τόνισε ότι απαιτείται μία ενεργή εξωτερική πολιτική. «Οι κρίσεις, επίσης σε άμεση γειτνίαση με την Ευρώπη, επιδεινώθηκαν, για παράδειγμα, αν κάποιος κοιτάξει τη Λευκορωσία».

Ο ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών έσπευσε να πλέξει το εγκώμιο στον Όλαφ Σολτς: «Τον έχουμε δει ως ισχυρό ηγέτη. Πάνω απ' όλα, τον έχουμε δει ως ηγέτη στο εσωτερικό της χώρας. Επομένως «ο Όλαφ Σολτς θα είναι ένας ισχυρός Καγκελάριος της Γερμανίας». Πρόσθεσε επίσης ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να είναι αξιόπιστος εταίρος της Δύσης.

«Αισθανόμαστε ταπεινότητα απέναντι σε αυτό που έχουμε βάλει σκοπό να κάνουμε», είπε ο Λίντνερ. Πρόσθεσε όμως ότι «Θα χρειαστούμε και τη στήριξη όσων δεν μας ψήφισαν».

Ο συμπρόεδρος των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ, δήλωσε σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις των τριών κομμάτων: «Μερικές φορές ήταν πραγματικά εξαντλητικές. Καταφέραμε όμως να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας».

Πρόσθεσε ότι τα τρία κόμματα συμφώνησαν σε συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία του κλίματος, όπως η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 80%.

Ετσι εγκαινιάζει σήμερα τη θητεία της μια κυβέρνηση που δίνει ελπίδα στην Ελλάδα και την Ευρώπη αλλά ταυτόχρονα πυροδοτεί ανησυχία. Ελπίδα γιατί στην καγκελαρία βρίσκεται ο Ολαφ Σολτς, ένας σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, χωρίς την συνδρομή του οποίου δεν θα ήταν δυνατό το Ταμείο Ανάκαμψης μετά την πανδημία και ανησυχία κυρίως λόγω της παρουσίας του FDP στις τάξεις της, που θα μπορούσε να αποτελέσει τροχοπέδη στην εμβάθυνση της ευρωπαϊκής συνοχής. Για την Ελλάδα τέλος ο ενισχυμένος ρόλος των Πρασίνων, του πλέον «φιλελληνικού» κόμματος της Μπούντεσταγκ, είναι καλός οιωνός. Το οικολογικό κόμμα έχει ταχθεί υπέρ του παγώματος πώλησης γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία και έχει αναλάβει πρωτοβουλία για μια γενναιόδωρη χειρονομία στο θέμα των επανορθώσεων προς την Ελλάδα.

Πηγή :protothema - kathimerini 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad