Νέα μετάλλαξη από την Μποτσουάνα | Ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα υγείας - ValueNews.gr ... η αξία στην ενημέρωση.
Αθήνα booked.net
+14°C
target="_blank" style="color:#ffffff;" href="http://ibooked.gr/weather/athens-18328" class="booked-weather-160x36-city">Αθήνα booked.net
+14°C

ValueNews.gr ... η αξία στην ενημέρωση.

Ακολουθήστε μας και στα social media

Δείτε το Νέο Φυλλάδιο Προσφορών

Δείτε το Νέο Φυλλάδιο Προσφορών
Ακολουθήστε τη Σελίδα μας

προσφατα

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Νέα μετάλλαξη από την Μποτσουάνα | Ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα υγείας


Για μια νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού που φέρει «εξαιρετικά υψηλό αριθμό» τροποποιήσεων και μπορεί να προκαλέσει κι άλλα κύματα πανδημίας, καθώς φέρεται να «περνά» την άμυνα του οργανισμού, μιλούν οι επιστήμονες.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, μπορεί ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουν επιβεβαιωθεί -μόλις 10- με τη γονιδιωματική αλληλουχία να είναι μικρός, ωστόσο, η παραλλαγή έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία σε ορισμένους ερευνητές, επειδή ορισμένες από τις τροποποιήσεις μπορεί να βοηθήσουν τον ιό να παρακάμψει την ανοσία.

Η παραλλαγή B.1.1.529 έχει 32 τροποποιήσεις στην πρωτεϊνική ακίδα, το μέρος του ιού που χρησιμοποιούν τα περισσότερα εμβόλια για να ενεργοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα κατά της Covid. Οι μεταλλάξεις στην πρωτεϊνική ακίδα μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του ιού να μολύνει τα κύτταρα και να εξαπλωθεί, αλλά και να δυσκολεύει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού να επιτεθούν στο παθογόνο.

Η παραλλαγή εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Μποτσουάνα, όπου έχουν πλέον εντοπιστεί τρία κρούσματα, ενώ έξι ακόμη έχουν καταγραφεί στη Νότια Αφρική και ένα στο Χονγκ Κονγκ σε ταξιδιώτη που επέστρεφε από τη Νότια Αφρική. Σύμφωνα με τον Guardian, τα πρώτα κρούσματα της μετάλλαξης καταγράφθηκαν στη Μποτσουάνα στις 11 Νοεμβρίου και η πρώτη μόλυνση στη Νότια Αφρική τρεις ημέρες αργότερα. Αναφορικά με το κρούσμα που βρέθηκε στο Χονγκ Κονγκ πρόκειται για έναν 36χρονο άνδρα που είχε αρνητικό τεστ PCR πριν πετάξει από το Χονγκ Κονγκ στη Νότια Αφρική, όπου έμεινε από τις 22 Οκτωβρίου έως τις 11 Νοεμβρίου. Κατά την επιστροφή στο Χονγκ Κονγκ βγήκε αρνητικός, αλλά βρέθηκε θετικός στις 13 Νοεμβρίου ενώ βρισκόταν σε καραντίνα.

Ο Δρ Tom Peacock, ιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου, δημοσίευσε λεπτομέρειες για τη νέα μετάλλαξη σε έναν ιστότοπο κοινής χρήσης γονιδιώματος, σημειώνοντας ότι «ο απίστευτα υψηλός αριθμός τροποποιήσεων στην ακίδα υποδηλώνει ότι αυτό θα μπορούσε να είναι πραγματικά ανησυχητικό». Σε μια σειρά από tweets, ο Peacock υποστηρίζει ότι «θα πρέπει να παρακολουθείται πάρα πολύ λόγω αυτού του φρικτού προφίλ της ακίδας», προσθέτοντας, ωστόσο, μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι ένα «περίεργο σύμπλεγμα» που δεν είναι πολύ μεταδοτικό. «Ελπίζω να είναι έτσι», έγραψε.

Οι επιστήμονες θα παρακολουθούν τη νέα μετάλλαξη μη τυχόν αποκτήσει δυναμική και αρχίζει να εξαπλώνεται ευρύτερα. Την ανησυχία τους, πάντως, εκφράζουν ορισμένοι ιολόγοι στη Νότια Αφρική δεδομένης της πρόσφατης αύξησης των κρουσμάτων στο Γκαουτένγκ, μια αστική περιοχή που περιλαμβάνει την Πρετόρια και το Γιοχάνεσμπουργκ, όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα B.1.1.529.

Πηγή :Lifo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad