Με δελτίο αγοράζουν οι Τούρκοι τρόφιμα | Σκληρή φτώχεια χτυπά την χώρα - ValueNews.gr ... η αξία στην ενημέρωση.
Αθήνα booked.net
+14°C
target="_blank" style="color:#ffffff;" href="http://ibooked.gr/weather/athens-18328" class="booked-weather-160x36-city">Αθήνα booked.net
+14°C

ValueNews.gr ... η αξία στην ενημέρωση.

Ακολουθήστε μας και στα social media

Δείτε το Νέο Φυλλάδιο Προσφορών

Δείτε το Νέο Φυλλάδιο Προσφορών
Ακολουθήστε τη Σελίδα μας

προσφατα

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

Με δελτίο αγοράζουν οι Τούρκοι τρόφιμα | Σκληρή φτώχεια χτυπά την χώρα


Σε βαθιά οικονομική κρίση φαίνεται πως μπαίνει η Τουρκία μετά τη νέα δραματική πτώση της αξίας της τουρκική λίρας που σημειώθηκε χθες Τρίτη. Συγκεκριμένα μέχρι το μεσημέρι η λίρα είχε υποστεί μείωση 15% της αξίας της με την ισοτιμία έναντι του δολαρίου να υποχωρεί σχεδόν στο 13:1. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από τη 10η Αυγούστου του 2021. Η υποτίμηση της λίρας συνεχίζεται και το πρωί της Δευτέρας, όμως δεν φαίνεται κάποια λύση στον ορίζοντα. Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δεν έχει διαθέσιμα αποθέματα για να ρίξει στην αγορά ενώ τεράστια είναι η ζήτηση σε ανταλλακτήρια και τράπεζες, όπου Τούρκοι πολίτες ζητούν να αλλάξουν λίρες με δολάρια.

Η νέα τεραστίων διαστάσεων ύφεση σημειώθηκε την επομένη της διαβεβαίωσης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως η χώρα δεν θα αλλάξει νομισματική πολιτική. Εξερχόμενος από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο αρχηγός του κράτους έφθασε στο σημείο να καταγγείλει «συνωμοσία» εναντίον της τουρκικής οικονομίας, ωστόσο η νέα κρίση προκαλεί πολιτικές αναταράξει με την αντιπολίτευση να ζητά άμεση παρέμβαση για να σταματήσει την κατρακύλα του εθνικού νομίσματος. 

Βράζει η κοινωνία της Τουρκίας: Αλεύρι, λάδι και ζάχαρη με δελτίο στα σούπερ μάρκετ

Την ίδια ώρα, λαμβάνουν χώρα και έντονες αντιδράσεις σε κοινωνικό επίπεδο με διαδηλώσεις σε πολλές επαρχίες της χώρας. Οι πολίτες βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την αύξηση του κόστους ζωής και την οικονομική ύφεση, ενώ στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης στήθηκε αστυνομικό οδόφραγμα. Στη Χαλκηδόνα και στα Ταταύλα, ο κόσμος βγήκε στου δρόμους χτυπώντας κατσαρόλες και τηγάνια, καλώντας τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να παραιτηθεί. Διαδήλωση πραγματοποίησαν πολίτες και μπροστά από την Κεντρική Τράπεζα στην Άγκυρα, ζητώντας την παραίτηση Ερντογάν. 

Οι πολίτες στην Τουρκία θα αγοράζουν πλέον με δελτίο 3 βασικά αγαθά, προκειμένου να αποφευχθεί το στοκάρισμα και να μην παρατηρηθούν ελλείψεις. Στα σουπερμάρκετ ήδη τοποθετήθηκαν ετικέτες που ενημερώνουν τον καταναλωτή ότι μόνο 5 λίτρα λάδι, 5 κιλά ζάχαρη και 5 κιλά αλεύρι μπορεί να αγοράζει. «Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξή σας, ώστε όλοι οι πελάτες μας να επωφεληθούν από τα προϊόντα και τις εκπτώσεις μας και σας ευχόμαστε καλές αγορές», αναφέρει η σχετική ταμπελίτσα στα ράφια των σουπερμάρκετ.

Σε ό,τι αφορά τον τούρκο μισθωτό, ο καθαρός κατώτερος μισθός συρρικνώθηκε από τα 380 δολάρια (σχεδόν 338 ευρώ) τον Ιανουάριο στα 224 δολάρια (199 ευρώ) χθες στην ισοτιμία της ημέρας.

Πηγή :ethnos 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad