Η χρήση μάσκας μειώνει κατά 53% τη μετάδοση της πανδημίας - ValueNews.gr ... η αξία στην ενημέρωση.
Αθήνα booked.net
+14°C
target="_blank" style="color:#ffffff;" href="http://ibooked.gr/weather/athens-18328" class="booked-weather-160x36-city">Αθήνα booked.net
+14°C

ValueNews.gr ... η αξία στην ενημέρωση.

Ακολουθήστε μας και στα social media

Δείτε το Νέο Φυλλάδιο Προσφορών

Δείτε το Νέο Φυλλάδιο Προσφορών
Ακολουθήστε τη Σελίδα μας

προσφατα

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021

Η χρήση μάσκας μειώνει κατά 53% τη μετάδοση της πανδημίας


Μια νέα έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από διεθνή ομάδα επιστημόνων από Κίνα, Αυστραλία και Ηνωμένο Βασίλειο, αξιολόγησε συγκριτικά δεδομένα από μελέτες προφύλαξης έναντι του κοροναϊού.

Τα αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ).

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής.

Συγκεκριμένα, συμπεριλήφθηκαν 72 συνολικά μελέτες. Οι περισσότερες επικεντρώθηκαν στα εξής μέτρα: 1) χρήση μάσκας, 2) τήρηση φυσικών αποστάσεων και 3) πλύσιμο χεριών. Βρέθηκε ότι χρήση μάσκας μπορεί να μειώνει τα νέα κρούσματα COVID-19 ως και 53%. Επιπρόσθετα, ελαττώνει τη μετάδοση του κοροναϊού, τη σοβαρή νόσηση και τους θανάτους από COVID-19. Ενδιαφέρον έχει ότι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν κυρίως σε μελέτες που η χρήση μάσκας ήταν υποχρεωτική, αλλά και όταν οι επιστήμονες είχαν ενημερώσει τον κόσμο συστηματικά για την αξία χρήσης της.

Αποκαλυπτικά στοιχεία

Μεταξύ των μελετών που εξέτασαν τα αποτελέσματα τήρησης φυσικής απόστασης, οι ερευνητές παρατήρησαν μείωση της λοίμωξης κατά 25%, ενώ σε κάποιες ανευρέθηκε και μείωση της θνησιμότητας από COVID-19. Οι παρεμβάσεις που αφορούσαν πλύσιμο των χεριών οδήγησαν επίσης σε σημαντική μείωση των περιπτώσεων COVID-19 (ως και 53%), αν και ο αριθμός των σχετικών μελετών είναι μικρός και η μεθοδολογία παρατήρησης αυτού του μέτρου εμπεριέχει πιθανά σφάλματα. Σε κάθε περίπτωση, το συχνό πλύσιμο το χεριών είναι βασική αρχή της ανθρώπινης υγιεινής γενικότερα.

Συμπερασματικά, η έρευνα αυτή απέδειξε ότι ο περαιτέρω έλεγχος της πανδημίας COVID-19 εξαρτάται όχι μόνο από την υψηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, που είναι ασφαλώς απαραίτητη, αλλά και από τη συνεχή τήρηση αποτελεσματικών και βιώσιμων μέτρων δημόσιας υγείας. Σημαντικότερα φαίνεται να είναι η χρήση μάσκας και η τήρηση αποστάσεων.

Πηγή :in. gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad