Το μικρότερο αυτοκίνητο στον κόσμο κοστίζει 100.000 ευρώ - ValueNews.gr ... η αξία στην ενημέρωση.
Αθήνα booked.net
+14°C
target="_blank" style="color:#ffffff;" href="http://ibooked.gr/weather/athens-18328" class="booked-weather-160x36-city">Αθήνα booked.net
+14°C

ValueNews.gr ... η αξία στην ενημέρωση.

Ακολουθήστε μας και στα social media

Δείτε το Νέο Φυλλάδιο Προσφορών

Δείτε το Νέο Φυλλάδιο Προσφορών
Ακολουθήστε τη Σελίδα μας

προσφατα

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

Το μικρότερο αυτοκίνητο στον κόσμο κοστίζει 100.000 ευρώ

Με μήκος που δεν ξεπερνά τα 1,35 μέτρα και βρετανική καταγωγή, το Peel P50 φιγουράρει στο Βιβλίο Guinness ως το μικρότερο αυτοκίνητο που έχει παραχθεί ποτέ στον πλανήτη.

Την Peel Engineering Company από το εξωτικό Isle of Man της Μ. Βρετανίας υποθέτουμε ότι δεν τη γνωρίζει κανείς. Και πως να τη γνωρίζει κανείς, από τη στιγμή που η βασική δραστηριότητά της ήταν η κατασκευή πολυεστερικών σκαφών και fairings για μοτοσικλέτες.

Όχι ότι η βρετανικής καταγωγής φίρμα δεν προσπάθησε να αναδειχθεί και σε άλλους τομείς της βιομηχανίας, ωστόσο, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος δεν κατάφερε να διακριθεί με αποτέλεσμα να βάλει οριστικά λουκέτο το 1974.

Παρά το γεγονός βέβαια ότι η Peel Engineering Company κρατήθηκε στη ζωή για μόλις εννέα χρόνια, βρήκε τον τρόπο να βάλει το όνομά της στο Βιβλίο Guinness και να το συνδέσει με τον μαγικό κόσμο της αυτοκίνησης.


Κι αυτό γιατί το 1962, η βρετανική φίρμα από το άσημο Isle of Man βάλθηκε να περάσει στη γραμμή παραγωγή το δικό της αυτοκίνητο. Ο λόγο για το Peel P50, ένα τρίτροχο με πολυεστερικές επιφάνειες αμαξώματος και έναν μονοκύλινδρο κινητήρα της DKW χωρητικότητας 49,2 κ.εκ.

Το σύστημα μετάδοσης του P50 δεν διέθετε όπισθεν, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό και σύμφωνα με τη βρετανική φίρμα, η μέση τιμή της κατανάλωσης καυσίμου ήταν μικρότερη των 3,0 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα.

Δεν ήταν όμως οι ταπεινές προδιαγραφές εκείνες που το έκαναν το Peel P50 γνωστό σε ολόκληρο τον πλανήτη, αλλά οι… αδιανόητα συμπαγείς διαστάσεις του. Έτσι, λοιπόν, το 2010 -σχεδόν 50 χρόνια μετά την έναρξη της παραγωγής του- το P50 ανακηρύχθηκε ως μικρότερο αυτοκίνητο του πλανήτη, γράφοντας το όνομά του στο Βιβλίο Guinness.

Για του λόγου το αληθές, το συνολικό μήκος του P50 δεν ξεπερνούσε τα 1,4 μέτρα, την ίδια στιγμή που το μέγιστο πλάτος του αμαξώματός του άγγιζε τα 99 εκατοστά. Στο εσωτερικό του αυτοκινήτου χωρούσε μόνο οδηγός, με την προϋπόθεση ότι η... σωματοδομή του θα του επέτρεπε να στριμωχτεί στην πολυεστερική πολεμίστρα της Peel Engineering Company.

Όχι τυχαία, μόλις 47 Peel P50 κατάφεραν να διατεθούν στη βρετανική αγορά, παρά το γεγονός ότι η τιμή τους ήταν ανταγωνιστική ακόμα και εκείνη την εποχή, ξεκινώντας από τις 299 βρετανικές λίρες. 


Το 2013, σε δημοπρασία της RM Auction, ένα από τα 47 αντίτυπα του Peel P50 άλλαξε χέρια έναντι 95.000 ευρώ. Πολλά τα χρήματα για ένα… κομμάτι πολυεστέρα 1,4 μέτρου τοποθετημένο πάνω σε τρεις τροχούς, έστω κι αν πρόκειται για το μικρότερο σε διαστάσεις όχημα που διεκδικεί τον τίτλο του αυτοκινήτου.

Πηγή :carndmotor. gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad