Τουρκικά πολεμικά πλοία παρενοχλούν ερευνητικό πλοίο ανοιχτά της Κρήτης - ValueNews.gr
Αθήνα booked.net
+14°C
target="_blank" style="color:#ffffff;" href="http://ibooked.gr/weather/athens-18328" class="booked-weather-160x36-city">Αθήνα booked.net
+14°C

προσφατα

Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2021

Τουρκικά πολεμικά πλοία παρενοχλούν ερευνητικό πλοίο ανοιχτά της ΚρήτηςΣυνεχείς παρενοχλήσεις από τουρκικά πολεμικά πλοία, δέχεται το ερευνητικό πλοίο γαλλικών συμφερόντων «Nautical Geo» υπό σημαία Μάλτας, που επιχειρεί τα τελευταία 24ωρα να διεξαγάγει έρευνες σε περιοχή ανατολικά της Κρήτης, στο πλαίσιο της χαρτογράφησης της πιθανής πορείας του αγωγού East Med.

Κάθε φορά που το «Nautical Geo», βρίσκεται πέραν του ορίου των 6 ναυτικών μιλιών που είναι τα ελληνικά χωρικά ύδατα, δέχεται καταιγισμό μηνυμάτων μέσω ασυρμάτων από τα παραπλέοντα τουρκικά πολεμικά πλοία να αποχωρήσει καθώς, όπως ισχυρίζονται, βρίσκεται εντός της τουρκικής Αποκλειστική Οικονομικής Ζώνης.

Η ελληνική πλευρά είχε εκδώσει Navtex για έρευνες μεταξύ 16 και 22 Σεπτέμβρη με την Τουρκία να προχωράει σε αντι-NAVTEX, με την οποία ισχυρίζεται ότι η Αθήνα δεν έχει δικαιοδοσία έξω από τα έξι ναυτικά μίλια ανατολικά της Κρήτης.

Στην εν λόγω Navtex αναφέρεται ότι οι κινήσεις της Ελλάδας «πρέπει να συντονίζονται με τις τουρκικές αρχές», επαναφέροντας τις αιτιάσεις για την ύπαρξη τουρκικής ΑΟΖ ανατολικά της Κρήτης, σύμφωνα με το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο.

Κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα να πραγματοποιήσει έντονο διάβημα διαμαρτυρίας αναφορικά με τουρκική παρενόχληση κατά του ερευνητικού πλοίου «Nautical Geo», καθώς και την έκδοση παράτυπης Navtex, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή:902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad