Ολοκληρώθηκε το λαϊκό προσκύνημα στον Μίκη Θεοδωράκη | Χιλιάδες άνθρωποι αποχαιρέτησαν τον Μεγάλο Έλληνα Μουσουργό - ValueNews.gr
Αθήνα booked.net
+14°C
target="_blank" style="color:#ffffff;" href="http://ibooked.gr/weather/athens-18328" class="booked-weather-160x36-city">Αθήνα booked.net
+14°C

προσφατα

Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου 2021

Ολοκληρώθηκε το λαϊκό προσκύνημα στον Μίκη Θεοδωράκη | Χιλιάδες άνθρωποι αποχαιρέτησαν τον Μεγάλο Έλληνα Μουσουργό

Χιλιάδες πολίτες κάθε ηλικίας έκλιναν το γόνυ κατά το τριήμερο λαϊκό προσκύνημα στον Μίκη Θεοδωράκη.

Η διαδικασία απόδοσης τιμής στον μεγάλο Έλληνα ολοκληρώθηκε στις 2 το μεσημέρι στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, στη Μητρόπολη της Αθηνας και πλέον, το τελευταίο ταξίδι του στη γη της Κρήτης, όπου «ξεκουράζονται» οι γονείς και ο αδελφός του Γιάννης θα ξεκινήσει μετά την τελετή αποχαιρετισμού, κατά την οποία επικηδείους θα εκφωνήσουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Ηδη, στη Μητρόπολη παίρνουν θέση οι προσκεκλημένοι εκπρόσωποι του πολιτικού και πνευματικού κόσμου της χώρας. Λίγα λεπτά μετά τις 2 στη Μητρόπολη έφτασε η Μαρία Φαραντούρη, η εμβληματική ερμηνεύτρια του Μίκη Θεοδωράκη, συνοδευόμενη από τον σύζυγό της Τηλέμαχο Χυτήρη. 

Στις 2 το μεσημέρι η σορός του Μίκη Θεοδωράκη μεταφέρθηκε  από το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, στη Μητρόπολη όπου θα ψαλεί τρισάγιο στη μνήμη του από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.  Κοντά στη σορό βρίσκεται η οικογένεια του μεγάλου εκλιπόντος. 

Παρά το ψιλόβροχο που άρχισε να πέφτει λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι, η πλατεία μπροστά από τη Μητρόπολη, αλλά και οι γύρω δρόμοι είναι γεμάτοι από κόσμο που άλλοτε τραγουδούσαν τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και άλλες στιγμές φώναζαν «Αθάνατος». 

Για τις 3 το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη η τελετή αποχαιρετισμού, στην οποία αναμένεται να παραστεί πλήθος εκπροσώπων του πολιτικού, του καλλιτεχνικού και του πνευματικού κόσμου. 

Στη συνέχεια η σορός θα κατευθυνθεί προς την πύλη Ε7 στο λιμάνι του Πειραιά και στη συνέχεια θα οδηγηθεί στην Ε3 απ' όπου ο Μίκης Θεοδωράκης θα ξεκινήσει για το τελευταίο του ταξίδι με προορισμό την ιδιαίτερη πατρίδα του πατέρα του, τα Χανιά, όπου αναμένεται να φθάσει στις 7.30 το πρωί της Πέμπτης. 

Με αυτοκινητοπομπή η σορός του  θα  μεταφερθεί αρχικά  στην Δημοτική Αγορά Χανίων και στη συνέχεια θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα  στη Μητρόπολη Χανίων  ως τις 12 το μεσημέρι.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί στη 1 το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, στον Γαλατά για να συνοδευτεί, μετά το πέρας της, η σορός, πεζή, στο Κοιμητήριο του Γαλατά όπου και θα ταφεί, μαζί με τους γονείς και τον αδελφό του.

Πολίτες, από τη Ζάτουνα της Αρκαδίας εκεί όπου ο Μίκης Θεοδωράκης είχε εκτοπιστεί επί χούντας, ήρθαν σήμερα στην Αθήνα για αποτίσουν φόρο τιμής στον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη.

Εκπρόσωπος του Μουσείου «Μίκης Θεοδωράκης» στη Ζάτουνα Αρκαδίας μιλώντας στο protothema.gr λέει πως πρόσφατα ο συνθέτης του είχε πει ότι θα φύγει από τη ζωή μέσα στο 2021 ζητώντας του να κρατήσει άσβεστο το πνεύμα της επανάστασης με αφορμή και τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. «Για μας είναι ο δεύτερος Κολοκοτρώνης», ανέφερε συγκινημένος.

Πηγή:protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad