Παρεμβάσεις για τις αυξήσεις στο ρεύμα ζητούν οι εννέα ηγέτες του Ευρωπαϊκού νότου - ValueNews.gr
Αθήνα booked.net
+14°C
target="_blank" style="color:#ffffff;" href="http://ibooked.gr/weather/athens-18328" class="booked-weather-160x36-city">Αθήνα booked.net
+14°C

προσφατα

Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2021

Παρεμβάσεις για τις αυξήσεις στο ρεύμα ζητούν οι εννέα ηγέτες του Ευρωπαϊκού νότου

 

Ένα ηχηρό μήνυμα προς τις Βρυξέλλες για το ζήτημα των ανατιμήσεων στον τομέα της ενέργειας, με προμετωπίδα τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, στέλνουν οι 9 ηγέτες του EUMED.

Οι ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου, κατά τη σύνοδο του EUMED9 που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, την Παρασκευή, κατέληξαν σε μια σειρά κρίσιμων συμφωνιών -μεταξύ άλλων και για το κλίμα- εξαπολύοντας «βολές» προς την Τουρκία, η οποία αντέδρασε έντονα στη διακήρυξη που συνυπέγραψαν.

Ένα από τα πλέον σημαντικά πεδία στα οποία υπήρξε σύγκλιση ήταν ο σχηματισμός ενός «τείχους» του ευρωπαϊκού Νότου απέναντι στις Βρυξέλλες, με βασικό αίτημα τη γενναία παρέμβαση των μηχανισμών της ΕΕ προκειμένου να μπει «φρένο» στις αυξήσεις στην ενέργεια -καθώς και για ένα νέο Σύμφωνο Σταθερότητας στη μετά-Covid εποχή.

Τον τόνο έδωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνοντας στην ομιλία του ότι «το άμεσο στοίχημα είναι να συνεχιστεί η οικονομική πρόοδος παράλληλα με την εξάπλωση των εμβολιασμών, ενώ το επόμενο που θα μας απασχολήσει σε λίγο καιρό θα είναι το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας. Θα πρέπει να αξιοποιεί θετικά τις εμπειρίες του προηγούμενου, αποφεύγοντας όμως τις αστοχίες του. 'Αλλωστε, ειδικά ο ευρωπαϊκός Νότος απέδειξε ότι δεν έχει ανάγκη από λιτότητα αλλά προοπτική και αυτήν είμαστε έτοιμοι να υπηρετήσουμε».

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «ο Νότος της Ευρώπης έχει την παράδοση του παρελθόντος, έχει την ισχύ του παρόντος, αλλά και τη δυναμική του μέλλοντος. Μπορεί, λοιπόν, να μεταφέρει τη δροσιά της Μεσογείου στην Κεντρική, την Ανατολική, τη Βόρεια πλευρά της κοινής μας πατρίδας, δίνοντας έτσι νέα πνοή στην ταυτότητά της».

Χαρακτηριστικές των όσων συζητήθηκαν στη σύνοδο του EUMED9 ήταν και οι δηλώσεις των πρωθυπουργών της Ιταλίας και Ισπανίας, οι οποίοι ζήτησαν από την ΕΕ να παρέμβει υπέρ των λαών για το κύμα ακρίβειας.

«Δεν υπάρχει πλέον χρόνος, δεν μπορούμε πλέον να εφησυχάζουμε. Οι προσπάθειές μας πρέπει να ενταθούν, ειδάλλως οι συνέπειες θα είναι τραγικές για τους λαούς μας, είτε αυτές είναι κοινωνικές είτε οικονομικές. Πρέπει να κινηθούμε με τέτοιο τρόπο ώστε η μετάβαση να προστατεύει τους πλέον ευάλωτους. Ήδη βλέπουμε τις αυξήσεις που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς του ρεύματος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να παρέμβει» είπε, δίχως περιστροφές, ο Μάριο Ντράγκι.

Από την πλευρά του, ο Πέδρο Σάντσεθ χαρακτήρισε «ευρωπαϊκό πρόβλημα που χρήζει ευρωπαϊκής λύσης» τις αυξημένες τιμές του ρεύματος. «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο μέσο» πρόσθεσε, και εκτίμησε πως «τις επόμενες εβδομάδες και μήνες οι αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου θα απασχολούν τους Ευρωπαίους αξιωματούχους».

Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad