Άγριος καυγάς μεταξύ των Ταλιμπάν - ValueNews.gr
Αθήνα booked.net
+14°C
target="_blank" style="color:#ffffff;" href="http://ibooked.gr/weather/athens-18328" class="booked-weather-160x36-city">Αθήνα booked.net
+14°C

προσφατα

Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2021

Άγριος καυγάς μεταξύ των ΤαλιμπάνΡήγμα στους κόλπους των Ταλιμπάν αποκαλύπτουν ανώνυμες πηγές, με τα κορυφαία στελέχη των Ισλαμιστών να ερίζουν για την πρωτοκαθεδρία, ενώ οι φήμες για την τύχη τους οργιάζουν.

Μεγάλη κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους ηγέτες των Ταλιμπάν με αφορμήτη σύνθεση της νέας κυβέρνησης στο Αφγανιστάν, αναφέρουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι. Οι αντίπαλες φατρίες ερίζουν για το ποιος πρέπει να καρπωθεί την επιτυχία της κατάληψης της Καμπούλ.

Η διαμάχη μεταξύ του συνιδρυτή του ισλαμιστικού κινήματος Μουλά Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ και ενός μέλους του υπουργικού συμβουλίου συνέβη στο προεδρικό μέγαρο, δήλωσαν πηγές στο BBC.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τον έλεγχο του Αφγανιστάν τον περασμένο μήνα και έκτοτε κήρυξαν τη χώρα «Ισλαμικό Χαλιφάτο». Το νέο τους προσωρινό υπουργικό συμβούλιο αποτελείται αποκλειστικά από άνδρες και ανώτερα στελέχη των Ταλιμπάν, μερικοί από τους οποίους είναι διαβόητοι για τις επιθέσεις ενάντια στις αμερικανικές δυνάμεις τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Πηγή των Ταλιμπάν είπε στο BBC ότι ο Μπαραντάρ και ο Χαλίλ ουρ -Ραχμάν Χακάνι - υπουργός για τους πρόσφυγες και εξέχουσα προσωπικότητα στο δίκτυο Χακάνι - αντάλλαξαν βαριά λόγια, καθώς οι οπαδοί τους τσακώνονταν επίσης έξω απο το παλάτι.

Πληροφορίες λένε ότι ο καυγάς ξέσπασε επειδή ο Μπαραντάρ, ο νέος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, δεν είναι ικανοποιημένος από τη σύνθεση και τη δομή της. Στην ουσία η διαμάχη προήλθε από τις διχογνωμίες σχετικά με το ποιος θα πρέπει να αναλάβει τα εύσημα για τη νίκη στο Αφγανιστάν.

Ο Μπαραντάρ πιστεύει ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στη διπλωματία που διεξάγεται από ανθρώπους σαν αυτόν, ενώ τα μέλη της ομάδας Χακάνι - την οποία διευθύνει μία από τις πιο υψηλόβαθμες προσωπικότητες των Ταλιμπάν - και οι υποστηρικτές τους λένε ότι όλα επιτεύχθηκαν στο πεδίο των μαχών.

Ο Μπαραντάρ ήταν ο πρώτος ηγέτης των Ταλιμπάν που επικοινωνούσε απευθείας με έναν πρόεδρο των ΗΠΑ, έχοντας τηλεφωνική συνομιλία με τον Ντόναλντ Τραμπ το 2020. Προηγουμένως υπέγραψε τη συμφωνία της Ντόχα για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων εκ μέρους των Ταλιμπάν.

Το πανίσχυρο δίκτυο Χακάνι συνδέεται με μερικές από τις πιο βίαιες επιθέσεις που έχουν συμβεί στο Αφγανιστάν κατά των αφγανικών δυνάμεων και των δυτικών συμμάχων τους τα τελευταία χρόνια. Η ομάδα χαρακτηρίζεται από τις ΗΠΑ ως τρομοκρατική οργάνωση.

Ο ηγέτης του, Σιρατζουντίν Χακάκι, είναι υπουργός Εσωτερικών στη νέα κυβέρνηση. Οι φήμες για τη ρήξη οργιάζουν από το τέλος της περασμένης εβδομάδας, όταν ο Μπαραντάρ εξαφανίστηκε από τη δημοσιότητα. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπήρξαν σενάρια ότι μπορεί να πέθανε. Πηγές των Ταλιμπάν είπαν ότι έφυγε από την Καμπούλ και ταξίδεψε στην πόλη Κανταχάρ μετά τη διαμάχες.

Οι φήμες οργιάζουν επίσης για τον ανώτατο διοικητή των Ταλιμπάν, Χιμπατουλάχ Αχουντζάντα, ο οποίος δεν έχει εμφανιστεί ποτέ δημόσια. Είναι υπεύθυνος για τις πολιτικές, στρατιωτικές και θρησκευτικές υποθέσεις των Ταλιμπάν.

Πηγή : newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad