Οι Τούρκοι τον "χαβά" τους | Επανήλθαν με απειλές - ValueNews.gr
Αθήνα booked.net
+14°C
target="_blank" style="color:#ffffff;" href="http://ibooked.gr/weather/athens-18328" class="booked-weather-160x36-city">Αθήνα booked.net
+14°C

προσφατα

Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2021

Οι Τούρκοι τον "χαβά" τους | Επανήλθαν με απειλέςO πρόεδρος της Τουρκίας εκτόξευσε κατηγορίες κατά της Ελλάδας περί «μαξιμαλιστικών πολιτικών», ενώ σημείωσε ότι η Αγκυρα ζητεί από την Αθήνα «να αποφύγει τα τετελεσμένα και τις μονομερείς ενέργειες» και έκανε λόγο για «παραβίαση του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών». Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας για άλλη μια φορά αμφισβήτησε την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, ζήτησε την αποστρατιωτικοποίησή τους και ανακοίνωσε τη συνέχιση των ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Ακάρ έθεσε επίσης θέμα «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη, στην Κω και στη Ρόδο και κατηγόρησε την Αθήνα πως «στηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις».

Στις ομιλίες τους σε συνέδριο με θέμα «Η θάλασσα των νήσων (σ.σ. Αιγαίο) και τα προβλήματα γειτονικών σχέσεων με την Ελλάδα», οι δύο πολιτικοί επιδόθηκαν σε κρεσέντο επιθέσεων, καθώς η ομιλία τους έγινε στη Σμύρνη, την επέτειο της κατάληψης της πόλης από τις δυνάμεις του Κεμάλ, το 1922. Ο κ. Ακάρ αμφισβήτησε πολλά θέματα ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και έθεσε όλα τα θέματα των τουρκικών διεκδικήσεων: «Mε την Ελλάδα έχουμε προβλήματα όπως η υφαλοκρηπίδα, η έκταση των χωρικών υδάτων, η έκταση του εναέριου χώρου, η περιοχή FIR, η περιοχή έρευνας και διάσωσης, η παραβίαση του καθεστώτος των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών. Αλλά και στο Αιγαίο τα νησιά, νησίδες και οι βραχονησίδες που δεν έχουν μεταβιβαστεί στην Ελλάδα, οι ισχυρισμοί που αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας όπως και της “ΤΔΒΚ” στην Ανατολική Μεσόγειο, οι προβοκατόρικες ενέργειες εξοπλισμών όπως και άλλες προβοκατόρικες ενέργειες και βήματα που περιορίζουν τα δικαιώματα των “Τούρκων” της Θράκης και η υποστήριξη που δίνουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις».

Εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του υπουργού Αμυνας της Τουρκίας για τη μειονότητα. «Η Ελλάδα αν και είναι μέλος της Ε.Ε. αγνοεί τις αξίες της Ευρώπης, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο και συνεχίζει την καταπιεστική πολιτική εναντίον της “τουρκικής μειονότητας” που ζει στη Δυτική Θράκη, στη Ρόδο και στην Κω», υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας. Οπως είπε, «ένα άλλο πρόβλημα που έχουμε με την Ελλάδα είναι η στήριξη που δίνει στις τρομοκρατικές οργανώσεις. Ολοι γνωρίζουν πως η Ελλάδα στήριξε και εκπαίδευσε στο Λαύριο τα μέλη του PKK και το DHKP-C και τώρα φιλοξενεί τα μέλη της FETO».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε πως «η γειτονική Ελλάδα, αντί να συμβάλει στις καλές διαθέσεις μας και να συμβάλει κι αυτή στις προσπάθειές μας, αντιθέτως επιτάχυνε τις μαξιμαλιστικές της πολιτικές». Ανέφερε επίσης ότι «η προσφυγική κρίση θα μπορούσε να είχε γίνει μια ευκαιρία συνεργασίας των δύο χωρών, χάθηκε αυτή η ιστορική ευκαιρία λόγω της ασυμβίβαστης στάσης της Ελλάδας». Ο κ. Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία επιθυμεί το Αιγαίο να μην είναι θάλασσα έντασης, αλλά ειρήνης και φιλίας. «Mέχρι και τώρα προσπαθήσαμε να μην είμαστε η πλευρά που αυξάνει την ένταση. Στα βήματα της Ελλάδας που αύξησαν την πίεση, όπως το ζήτημα των θαλάσσιων περιοχών ευθύνης, της παραβίασης του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών και με τις κηρύξεις NAVTEX, εμείς συμπεριφερθήκαμε πάντα με ειρηνικό τρόπο», ισχυρίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος.

Πηγή :kathimerini. gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad