Στο Πετροχώρι Ξάνθης και τη Σκύρο νέες Αμερικανικές Βάσεις | Υπογράφεται νέα συμφωνία στις 14 Οκτωβρίου - ValueNews.gr
Αθήνα booked.net
+14°C
target="_blank" style="color:#ffffff;" href="http://ibooked.gr/weather/athens-18328" class="booked-weather-160x36-city">Αθήνα booked.net
+14°C

προσφατα

Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2021

Στο Πετροχώρι Ξάνθης και τη Σκύρο νέες Αμερικανικές Βάσεις | Υπογράφεται νέα συμφωνία στις 14 Οκτωβρίου

Στις Ηνωμένες Πολιτείες επικεντρώνεται το διπλωματικό ενδιαφέρον της Αθήνας το προσεχές διάστημα, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να επισκέπτεται δύο φορές την άλλη ακτή του Ατλαντικού, σε λιγότερο από ένα μήνα.

Η πρώτη επίσκεψη αφορά τη συμμετοχή του κ. Δένδια την παρουσία του κ. Δένδια από τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη, όπου θα έχει επαφές κατά την ετήσια πανηγυρική συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Στη Νέα Υόρκη, ο Έλληνας υπουργός δεν θα έχει μεν επίσημες επαφές με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά τον περιμένει ένα πλούσιο πρόγραμμα επαφών: Θα συμμετάσχει σε συνάντηση των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα απευθύνει διαδικτυακά χαιρετισμό στην εκδήλωση για την παρουσίαση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας με στόχο την περαιτέρω προώθηση της ελληνικής οικονομικής διπλωματίας, αλλά και η ευρύτερη ενίσχυση της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό, και αναμένεται να συναντηθεί με τους ομολόγους του της Γκάμπια, της Κόστα Ρίκα, της Κύπρου, της Αλγερίας, της Κιργιζίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Παναμά, της Αρμενίας, της Αιγύπτου και της Γκάνα.

Η δεύτερη επίσκεψη, στις 14 Οκτωβρίου, στην Ουάσιγκτον, χαρακτηρίζεται βαρύνουσας σημασίας, καθώς κατά τη διάρκειά της είναι προγραμματισμένη η υπογραφή της ανανεωμένης Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, η οποία αυτή τη φορά θα έχει πενταετή διάρκεια. Κατά την παραμονή του στην Ουάσιγκτον ο κ. Δένδιας θα έχει συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν και θα συμμετάσχει στον στρατηγικό διάλογο Ελλάδας - ΗΠΑ, ο οποίος λαμβάνει χώρα πρώτη φορά διά ζώσης από τον Οκτώβριο του 2019, όταν είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα πριν το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αναφορικά με τα ζητήματα που αφορούν στη συμφωνία, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται μεταξύ των αρμοδίων υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας και οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν πιο κοντά στην ημερομηνία πραγματοποίησης της επίσκεψης, όπως διευκρίνισε κατά τη χθεσινή ενημέρωση των συντακτών ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

«Η παρούσα συμφωνία έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια και πρέπει να γίνει ανανέωση. Αυτός είναι ο λόγος, ο αρχικός που πρέπει να γίνει η νέα συμφωνία. Από εκεί και πέρα βεβαίως υπάρχει μία διαπραγμάτευση η οποία συνεχίζεται για το περιεχόμενο της συμφωνίας αυτής. Και όπως είπα, είναι μία διαπραγμάτευση η οποία δεν διεξάγεται μόνο από το υπουργείο Εξωτερικών, διεξάγεται σε απόλυτο συντονισμό από τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας» σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το αμερικανικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη χρήση από τις αμερικανικές δυνάμεις και άλλων περιοχών επί ελληνικού εδάφους, εκτός Στεφανοβίκειου, Σούδας και Αλεξανδρούπολης, όπου δεν είχαν παρουσία έως σήμερα, όπως το Πετροχώρι Ξάνθης ή η Σκύρος.

Πηγή:cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad