Μέδουσες που μοιάζουν με τηγανητά αυγά έχουν "πλημμυρίσει" τον Θερμαϊκό - ValueNews.gr
Αθήνα booked.net
+14°C
target="_blank" style="color:#ffffff;" href="http://ibooked.gr/weather/athens-18328" class="booked-weather-160x36-city">Αθήνα booked.net
+14°C

προσφατα

Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2021

Μέδουσες που μοιάζουν με τηγανητά αυγά έχουν "πλημμυρίσει" τον Θερμαϊκό

 


Η εντυπωσιακή εικόνα αντίκρυσαν οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης που πέρασαν από τον Θερμαϊκό, στο ύψος του Λευκού Πύργου, καθώς τα νερά ήταν γεμάτα με μέδουσες που μοιάζουν με τηγανιτά αυγά.

Πρόκειται για ένα πολύ κοινό είδος, το «Cotylorhiza tuberculata» που συναντάται πλέον σε πολλές θάλασσες ανά την Ελλάδα. Οι συγκεκριμένες μέδουσες είναι άκακες, δεν τσιμπάνε, και έχουν έρθει σε πολλές περιοχές του Αιγαίου. Καθαρίζουν το πλαγκτόν και προσφέρουν προστασία στον γόνο των ψαριών.

Το ασυνήθιστο για τους Θεσσαλονικείς θέαμα απαθανάτισαν πολλοί χρήστες στα social media.

"Για τις μέδουσες αυτή είναι η περίοδος αναπαραγωγής τους και είναι λογικό να έχουν παρασυρθεί", εξηγεί στο GRTimes.gr, ο καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας του ΑΠΘ, Χαρίτων Σαρλ Χιντήρογλου. Παράλληλα, σημειώνει ότι το είδος αυτό εμφανίζεται στα νερά της χώρας μας εδώ και περίπου 50 χρόνια.

"Σιγά – σιγά θα έρθουν και οι μεγάλες μπλε μέδουσες «Rhizostoma», καθώς τώρα είναι η εποχή τους και δεν πρόκειται για κάτι ασυνήθιστο", αναφέρει. Διευκρινίζεται πως οι συγκεκριμένες μέδουσες δεν είναι απειλητικές για τους ανθρώπους και η εμφάνιση τους δεν εγείρει ανησυχίες.

Λόγω της ύπαρξης ολοένα και περισσότερων ειδών από μέδουσες και τσούχτρες στις ελληνικές θάλασσες, το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας δημιούργησε σχετική ομάδα στο facebook με σκοπό την καταγραφή τους.

Πηγή : news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad