Δεν προκλήθηκε από έκρηξη μετασχηματιστή η φωτιά στη Βαρυμπόμπη λένε Σκρέκας, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ - ValueNews.gr
Αθήνα booked.net
+14°C
target="_blank" style="color:#ffffff;" href="http://ibooked.gr/weather/athens-18328" class="booked-weather-160x36-city">Αθήνα booked.net
+14°C

προσφατα

Τετάρτη, 4 Αυγούστου 2021

Δεν προκλήθηκε από έκρηξη μετασχηματιστή η φωτιά στη Βαρυμπόμπη λένε Σκρέκας, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ

Η φωτιά στη Βαρυμπόμπη ξεκίνησε χθες στη μία το μεσημέρι και πήρε γρήγορα διαστάσεις. Εκαψε πυκνό δάσος, επεκτάθηκε στις γύρω περιοχές, κατέστρεψε σπίτια. Σήμερα η κατάσταση είναι εμφανώς καλύτερη και η Πυροσβεστική ενεργεί για να θέσει υπό πλήρη έλεγχο τη φωτιά και να την κατασβέσει πλήρως, έτσι ώστε να ξεκινήσει η αποτίμηση των ζημιών.

Αρμόδια να εντοπίσει τα αίτια της πυρκαγιάς είναι η Πυροσβεστική και αναμένεται το πόρισμά της για τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη. Για την ώρα όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι και θα ερευνηθούν. Ενα από αυτά είναι πως η φωτιά ξεκίνησε μετά από έκρηξη σε μετασχηματιστή υψηλής τάσης, κάτι που διαψεύδεται από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ.


Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 διέψευσε ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από μετασχηματιστή: «Είναι λάθος ότι η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη ξεκίνησε από μετασχηματιστή της ΔΕΗ. Κακώς γίνεται μια τέτοια συζήτηση αυτή την στιγμή. Δεν έχει καμία βάση αλήθειας. Βρίσκονται μακριά από την περιοχή καλώδια μεταφοράς ή διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα αίτια θα διαλευκανθούν από το ανακριτικό της Πυροσβεστικής».

Παράλληλα ανέφερε ότι οι γραμμές υψηλής τάσης είναι όλες σε λειτουργία, άρα το λεκανοπέδιο της Αττικής δεν έχει πρόβλημα. «Έχουμε πρόβλημα στη γραμμή διανομής μέσης τάσης που καταλήγει σε Θρακομακεδόνες, Ολυμπιακό Χωριό και στις γύρω περιοχές, όπου εκεί έχουν υποστεί ζημιές οι ξύλινες κολώνες και οι μετασχηματιστές», συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι στην περιοχή βρίσκονται συνεργεία τεχνικών για να ξεκινήσουν αμέσως εργασίες για την αποκατάσταση των βλαβών, μόλις ολοκληρωθεί η κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Όπως είπε ο κ. Σκρέκας, «το σύστημα άντεξε χθες με τη μεγάλη πυρκαγιά και με ρεκόρ ζήτησης όλων των εποχών», επισημαίνοντας ότι τις μεσημεριανές ώρες αιχμής «η ζήτηση έφτασε τις 10.800 μεγαβατώρες ανά ώρα». «Τέτοια ζήτηση δεν έχουμε δει στο σύστημα τις τελευταίες δεκαετίες», είπε χαρακτηριστικά. Μίλησε για ολιγόλεπτες διακοπές ρεύματος χθες το απόγευμα στην Αττική, τις οποίες απέδωσε στην αποκοπή των γραμμών υπερυψηλής και υψηλής τάσης, κάτι που δημιούργησε «πρόβλημα οριακά», με «βυθίσεις στο σύστημα που προκάλεσαν αστοχίες», οι οποίες όμως αποκαταστάθηκαν γρήγορα.

Την ίδια στιγμή ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ απορρίπτουν το ενδεχόμενο να ξεκίνησε η φωτιά από μετασχηματιστή υψηλής τάσης. Χαρακτηριστικά από τον ΑΔΜΗΕ ξεκαθαρίζουν πως οι μετασχηματιστές υψηλής τάσης βρίσκονται αποκλειστικά μέσα στις εγκαταστάσεις του ΑΔΜΗΕ (υποσταθμοί/ΚΥΤ). Ενδεικτικό είναι, όπως αναφέρουν πηγές του ΑΔΜΗΕ, ότι αν υπήρχε έκρηξη ή άλλη καταστροφή σε εξοπλισμό υψηλής τάσης, είναι αυτονόητο ότι δεν θα μπορούσαν να βάλουν μέσα τα κυκλώματα ήδη από το βράδυ της Τρίτης. Μάλιστα, σήμερα το πρωί ειδικά συνεργεία προχώρησαν σε επιθεώρηση στις γραμμές μεταφοράς που επηρεάστηκαν και δεν εντοπίστηκαν σημαντικές φθορές.

Από τον ΔΕΔΗΕ επισημαίνουν ότι στο σημείο που ξεκίνησε η πυρκαγιά δεν υπάρχει Δίκτυο Διανομής, με τις πλησιέστερες εγκαταστάσεις Δικτύου να βρίσκονται σε απόσταση περίπου 1.000 μέτρων.


Την ίδια στιγμή πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Πυροσβεστική κάνουν λόγο για έκρηξη σε μετασχηματιστή υψηλής τάσης στην ευρύτερη περιοχή του Τατοΐου ως αιτία της πυρκαγιάς. Μάλιστα υπάρχουν αναφορές ότι στη συνέχεια ακολούθησαν εκρήξεις σε δύο πυλώνες, ενώ την ίδια στιγμή αεροσκάφη που έκαναν περιπολία πάνω από το σημείο είδαν την έκρηξη που προκάλεσε την πυρκαγιά, ωστόσο δεν κατάφεραν να τη σβήσουν πριν πάρει διαστάσεις. Μάλιστα υποστηρίζουν ότι στο σημείο που ξέσπασε η πυρκαγιά, μέσα σε συμπαγές βαθύ δάσος, δεν μπορούσε να είχε πρόσβαση κάποιος πολίτης και γι' αυτό η πρώτη εκτίμηση είναι πως η φωτιά ξεκίνησε από έκρηξη σε μετασχηματιστή.

Πηγή: iefimerida.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad