Καύσωνας – Ενέργεια: Λειτουργούν ξανά οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ - ValueNews.gr
Αθήνα booked.net
+14°C
target="_blank" style="color:#ffffff;" href="http://ibooked.gr/weather/athens-18328" class="booked-weather-160x36-city">Αθήνα booked.net
+14°C

προσφατα

Τρίτη, 3 Αυγούστου 2021

Καύσωνας – Ενέργεια: Λειτουργούν ξανά οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

Ανεπαρκείς οι ιδιώτες, οι ΑΠΕ και το φυσικό αέριο. Έντονο παρασκήνιο για τη λειτουργία των τεσσάρων μονάδων στην Κοζάνη και η μάχη για την πέμπτη

Στον αέρα βρίσκεται η ενεργειακή στρατηγική της Ελλάδας για την πράσινη στροφή, καθώς στον πρώτο καύσωνα η ΔΕΗ αναγκάζεται να θέσει εκ νέου σε λειτουργία τις λιγνιτικές μονάδες που είχε παροπλίσει τα τελευταία χρόνα, μέχρι και προσφάτως.

Οι σχεδιασμοί του ΔΕΔΔΗΕ, της κυβέρνησης και της ΔΕΗ για την επάρκεια ρεύματος φαίνεται ότι λαμβάνουν υπόψη τους χαμηλότερες ανάγκες από τις τυπικές, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπολόγισαν stress σενάρια. Έτσι, με έναν 10ήμερο καύσωνα και παρά το γεγονός ότι έρχεται σε στιγμή αποκέντρωσης και άρα ομαλής γεωγραφικής κατανομής της ζήτησης ενέργειας, το σύστημα αναγκάζεται να επανέλθει στην προτεραία κατάσταση

Πρόκειται για ξεκάθαρη κρίση, η οποία μπορούσε να είχε προβλεφθεί, αλλά υποβαθμίστηκε μπροστά σε πολιτικού χαρακτήρα εξαγγελίες. Εν τέλει το σύστημα παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας με τη συμμετοχή ιδιωτών με κυρίαρχο στοιχείο το φυσικό αέριο και τις ΑΠΕ αποδεικνύεται ανεπαρκές και μη αξιόπιστο.

Η ΔΕΗ

Η ΔΕΗ, που έχει ήδη θέσει σε λειτουργία τις τέσσερις από τις πέντε λιγνιτικές μονάδες στην Κοζάνη επιχειρεί να κρατήσει χαμηλά το θέμα και δεν εκδίδει ανακοινώσεις όπως οφείλει. Η αλλαγή του ενεργειακού μίγματος της ΔΕΗ θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις εκπομπές ρύπων και κατ επέκταση στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας. ως εκ τούτου η διοίκηση της εταιρίας όφειλε να ενημερώσει το επενδυτικό κοινό. Δεν είναι σαφές το καθεστώς υπό το οποίο ετέθησαν σε λειτουργία οι λιγνιτικές μονάδες, αν δηλαδή τις ενεργοποίησε οικειοθελώς η ΔΕΗ ή αν επιτάχθηκαν. Ούτε το αντίτιμο και οι τελικές ζημιές.

Φέτος, πάντως, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, παρά τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ΔΕΗ, λόγω της μείωσης παραγωγής από τις λιγνιτικές μονάδες.

Το δίκτυο

Επίσης, ο ΔΕΔΔΗΕ δεν ανακοινώνει τα ποσστά συμπαραγωγής ενέργειας μεταξύ ΔΕΗ και ιδιωτών καθώς και ΑΕΠ, Λιγνίτη σε αυτή τη φάση και συγκριτικά.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιχειρεί να αντιμεταθέσει την ευθύνη στους καταναλωτές, ζητώντας μείωση της κατανάλωσης ενέργιεας και μάλιστα μέσα στον καύσωνα.

Η πρόγνωση του καιρού

Σύμφωνα με το meteo, τη Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021 σε ολόκληρη τη χώρα θα επικρατήσει ισχυρός καύσωνας, ενώ σε πού υψηλά επίπεδα θα διατηρηθούν οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρο όπου το αίσθημα δυσφορίας θα είναι πολύ έντονο.

ΕΜΥ και MEteo έχουν προειδοποιήσει ότι το κύμα καύσωνα θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη και η ύφεση θα ξεκινήσει την Παρασκευή, αλλά χωρίς ραγδαία αποκλιμάκωση.

Λειτουργούν ξανά οι λιγνιτικές μονάδες που έκλεισαν

Τα τελευταία 24ωρα αλλά και καθ όλο τον Ιούλιο ο ΔΕΔΔΗΕ είχε σημαντικές βλάβες στο δίκτυο και σε πολλές περιπτώσεις η κατανάλωση ενέργειας υπερέβαινε την προσφορά. Το δίκτυο είναι επίσηε καταπονημένο, δεδομένου ότι οι εργασίες συντήρησης υπολείπονται και σε πολλές περιπτώσεις είναι κακής ποιότητας, καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ δεν διαθέτει επαρκές προσωπικό για να επιτηρήσει την εξέλιξη των εργολαβιών.

Η κατάσταση που δημιουργήθηκε ανάγκασε την κυβέρνηση να ζητήσει από τη ΔΕΗ την επαναλειτουργία των τεσσάρων από τις πέντε λιγνιτικές μονάδες που έχουν κλείσει στην περιοχή της Κοζάνης. Εκτός λειτουργίας παραμένει η πέμπτη και πλέον σύγχρονη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, την ένταξη της οποίας στο δίκτυο είχαν σταματήσει με πολυεπίπεδες αντιδράσεις ιδιωτικά συμφέροντα.

Από κυβερνητικής πλευράς δίδεται έμφαση στις συσκέψεις αλλά δεν υπάρχουν αναφορές στην ατζέντα και τις αποφάσεις. Έτσι, επιχειρείται η επικοιωνιακή διαχείριση της κρίσης, καθώς η κυβέρνηση δεν θέλει να επωμιστεί το πολιτικό κόστος της αναθεώρησης του σχεδιασμού και επιστροφής στον λιγνίτη.

Οι συσκέψεις

Λόγω των ακραίων συνθηκών καύσωνα, ιδιαίτερα πιεσμένο είναι, τα τελευταία 24ωρα το ηλεκτρικό σύστημα στη χώρα μας. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας απηύθυνε οδηγίες προς τους πολίτες για περιορισμό της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας τις επόμενες ημέρες και ιδίως κατά τις ώρες αιχμής (13:00-15:00 και 18:00-22:00).

Παράλληλα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας θα επισκεφθεί, τη Δευτέρα, 2 Αυγούστου, το Κέντρο Ελέγχου του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι προκειμένου να συντονίσει σύσκεψη που συγκάλεσε εκτάκτως για την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αθανάσιος Δαγούμας, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης, ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Τάσος Μάνος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης και υψηλόβαθμα στελέχη από τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος και να προσδιοριστούν μέτρα άμυνας και αντιμετώπισης έκτακτων και μη αναμενόμενων γεγονότων.Πηγή: https://www.crisismonitor.gr/

Οδηγίες προς τους πολίτες

Λόγω των ακραίων κλιματολογικών συνθηκών των τελευταίων ημερών και ενόψει της επερχόμενης επιδείνωσης του καύσωνα παρακαλούνται οι πολίτες, κατά τις ώρες αιχμής 13:00-15:00 και 18:00-22:00 να:

  • Αποφεύγουν τη χρήση των ηλεκτροβόρων συσκευών (πλυντήριο, φούρνος, θερμοσίφωνας κ.λπ.) και να τη μεταθέτουν κατά τις λοιπές ώρες (εκτός αιχμής).
  • Ρυθμίζουν τη θερμοκρασία των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς.
  • Να μην ξεχνούν τα φώτα αναμμένα σε χώρους που δεν χρησιμοποιούν και να περιορίζουν τη χρήση τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad