Οι επόμενες κινήσεις της Κυβέρνησης για την οικονομία και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για το ασφαλιστικό - ValueNews.gr
Αθήνα booked.net
+14°C
target="_blank" style="color:#ffffff;" href="http://ibooked.gr/weather/athens-18328" class="booked-weather-160x36-city">Αθήνα booked.net
+14°C

προσφατα

Παρασκευή, 9 Ιουλίου 2021

Οι επόμενες κινήσεις της Κυβέρνησης για την οικονομία και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για το ασφαλιστικό

Στις επόμενες κινήσεις στην οικονομία, οι οποίες θα αφορούν αρχικά στη μονιμοποίηση έως και το 2022 μέτρων στήριξης που ισχύουν σήμερα, και εν συνέχεια στις νέες μειώσεις φόρων και εισφορών, αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Παρουσιάζοντας τον συγκεκριμένο οδικό χάρτη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3, ο υπουργός ανέφερε ότι προτεραιότητα είναι η μονιμοποίηση - ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που τότε θα είναι διαθέσιμος - της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε εστίαση και τουριστικό πακέτο. Εν συνεχεία, ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που θα υπάρχει, θα αποφασιστεί πώς θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% (και του συμπληρωματικού φόρου), αλλά και για τις υπόλοιπες ελαφρύνσεις που είχαν εξαγγελθεί προ της πανδημίας. Επεσήμανε δε, πως «οι βασικός μας στόχος είναι κατά κύριο λόγο ο δημοσιονομικός χώρος να απευθύνεται σε μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και ένα κομμάτι προς τη στοχευμένη αύξηση δαπανών εκεί που υπάρχει σημαντικό κοινωνικό πρόσημο».

Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι ακόμη και εάν δημιουργούνται πιέσεις στο οικονομικό πεδίο λόγω της ανασφάλειας που προκαλεί η μετάλλαξη Δέλτα, υπάρχουν ήδη θετικές ενδείξεις που αντισταθμίζουν το αρνητικό αυτό αποτέλεσμα. «Κατά συνέπεια ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών για ανάπτυξη κατά 3,6% φέτος είναι ρεαλιστικός», δήλωσε. Πρόσθεσε ότι «ο εμβολιασμός είναι η ασπίδα για την προστασία της δημόσιας υγείας και το εισιτήριο επιστροφής στην κανονικότητα».


Ο υπουργός Οικονομικών ερωτήθηκε και για το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, και απάντησε ότι παρά το γεγονός πως τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας είναι ασφαλή, θα προκαλούσε μεγάλη ζημιά στα δημοσιονομικά της χώρας αλλά και στην οικονομία. «Επαναλαμβάνω, η χώρα δεν μπορεί να μπει σε καραντίνα», είπε χαρακτηριστικά.


Για το μέτρο της επιδότησης πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων, δήλωσε ότι πολλές από τις επιχειρήσεις που έκαναν αίτηση απορρίφθηκαν, ενώ πολύ περισσότερες από 30.000 θα προχωρήσουν. Οι αιτίες απόρριψης, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, είναι πως πολλές επιχειρήσεις είχαν αύξηση τζίρου ή μικρότερη πτώση από 30%, ή οι ενισχύσεις που έχουν λάβει υπερκαλύπτουν τις πάγιες δαπάνες, ενώ υπάρχουν και 550 επιχειρήσεις που δεν ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους.

Το ασφαλιστικό και οι επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην Κυβέρνηση

Με ανάρτησή του στο Facebook παρουσιάζει σε επτά σημεία την απόπειρα πολιτικής εξαπάτησης των ασφαλισμένων και των φορολογουμένων, των επόμενων 50 ετών. 

Γράφει συγκεκριμένα ο Διονύσης Τεμπονέρας. Με απλά λόγια συνέβη το εξής:

1.Η κυβέρνηση εισήγαγε το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, του  Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, χωρίς αυτό να συνοδεύεται από μακροοικονομικές και αναλογιστικές μελέτες.

2.Η κομισιόν, ενέκρινε επί της αρχής το Σχέδιο.

3.Η κυβέρνηση, παρουσίασε το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, συνοδευόμενο από 3 μελέτες(βιωσιμότητας του χρέους, αναλογιστικές και μακροοικονομικές).

4.Οι δανειστές μόλις είδαν ότι, οι μελέτες δέχονται ως παραδοχή, προεξοφλητικό επιτόκιο 3,5%(δηλαδή περίπου 3,5-4% ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης, συνεχόμενα για τα επόμενα 35 έτη!) «γούρλωσαν» τα μάτια και καταχέριασαν την κυβέρνηση, αφού το νέο ασφαλιστικό, επηρεάζει και τη βιωσιμότητα του χρέους(με κίνδυνο για νέο μνημόνιο).

5.Ζήτησαν αμέσως, επιπλέον φορολογία, διαφορετικά είπαν στην κυβέρνηση ότι, πρέπει να κοπούν οι σημερινές συντάξεις, για να καλυφθεί η δημοσιονομική δαπάνη, από το κόστος μετάβασης, που φτάνει και τα 78 δις ευρώ.

6.Ζήτησαν μάλιστα οριζόντια φορολογία (κοινωνικό πόρο) από όλους τους πολίτες για να εξασφαλιστούν οι σημερινές συντάξεις στο μέλλον, όταν η κυβέρνηση μας έλεγε ότι, αυτές είναι  απολύτως εξασφαλισμένες!

7.Η κυβέρνηση εκτεθειμένη, κάνει το πρωτοφανές: Μαζεύει άρον άρον το νομοσχέδιο για να το ξαναφέρει λέει, μετά τον Αύγουστο.

 


Post Bottom Ad