"Ο άσχημος αυτοκινητόδρομος του Μητσοτάκη πάνω στην Ακρόπολη" - ValueNews.gr ... η αξία στην ενημέρωση.
Αθήνα booked.net
+14°C
target="_blank" style="color:#ffffff;" href="http://ibooked.gr/weather/athens-18328" class="booked-weather-160x36-city">Αθήνα booked.net
+14°C

ValueNews.gr ... η αξία στην ενημέρωση.

Ακολουθήστε μας και στα social media

Δείτε το Νέο Φυλλάδιο Προσφορών

Δείτε το Νέο Φυλλάδιο Προσφορών
Ακολουθήστε τη Σελίδα μας

προσφατα

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021

"Ο άσχημος αυτοκινητόδρομος του Μητσοτάκη πάνω στην Ακρόπολη"

 Δεν έχει τέλος ο διεθνής διασυρμός για το τσιμέντωμα

«Όταν η Ελλάδα άνοιξε μετά από μήνες lockdown, ένα ιδιαίτερο δώρο από τη συντηρητική κυβέρνηση Μητσοτάκη περίμενε τους φίλους του πολιτισμού: η Ακρόπολη»

Δεν έχει τέλος ο διεθνής διασυρμός της χώρας εξαιτίας της τσιμεντόστρωσης της Ακρόπολης. Στην προκειμένη περίπτωση, τη σκυτάλη πήρε η αυστριακή εφημερίδα Der Standard, που στην έντυπη έκδοσή της του σαββατοκύριακου και με τίτλο "Ο άσχημος αυτοκινητόδρομος του Μητσοτάκη πάνω στην Ακρόπολη" καυτηριάζει αρκούντως τις επεμβάσεις στο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, επικρίνοντας το αισθητικό αποτέλεσμα και φιλοξενώντας μέλη της αρχαιολογικής κοινότητας που αναφέρονται στον τουριστικό παράγοντα.

«Όταν η Ελλάδα άνοιξε μετά από μήνες lockdown, ένα ιδιαίτερο δώρο από τη συντηρητική κυβέρνηση Μητσοτάκη περίμενε τους φίλους του πολιτισμού και τους τουρίστες: η Ακρόπολη, η κατ' εξοχήν κληρονομιά της Ευρώπης, έχει τώρα τσιμεντωθεί» σημειώνει η εφημερίδα, ενώ αναφέρεται και στο άλλοθι που επικαλέστηκε η κυβέρνηση για την πρόσβαση ατόμων με αναπηρίες ή εμποδιζόμενων. Επικαλείται τις αντιδράσεις της επιστημονικής και της καλλιτεχνικής κοινότητας που μιλούν για ένα «άσχημο κατασκευαστικό αμάρτημα, μια λεωφόρο που στριμώχτηκε ανάμεσα στα ερείπια ναών μόνο και μόνο για να μεταφέρονται περισσότεροι ηλικιωμένοι από κρουαζιερόπλοια», ενώ σημειώνει ότι "στη μέση των αρχαίων και με αμέτρητα ερείπια να είναι διεσπαρμένα γύρω, η διαδρομή φαίνεται βάναυση και άκαρδη. Η αντίθεση της άχαρης πλατιάς λωρίδας τσιμέντου με τα αρχαία κτήρια από τη χρυσή εποχή της Αθήνας είναι απλώς πολύ μεγάλη» γράφει χαρακτηριστικά.

Αναφέρεται επίσης στο γεγονός ότι τα σχέδια του προέδρου της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως Μανώλη Κορρέ για την κλίμακα που θα διευκολύνει την πρόσβαση στα Προπύλαια έχουν προκαλέσει αντιρρήσεις στην επιστημονική κοινότητα, φιλοξενώντας δηλώσεις της προέδρου του ΣΕΑ Δέσποινας Κουτσούμπα που του προσάπτει ότι "ενέδωσε στις πιέσεις της τουριστικής βιομηχανίας" και αναφέροντας πως τον επικρίνουν για το γεγονός ότι οι επεμβάσεις έγιναν "σαν επιδρομή, χωρίς προηγούμενες μελέτες και επαρκείς παρουσιάσεις".

"Για τους συντηρητικούς πολιτικούς, που τους αρέσει να επικαλούνται τη ‘μεγάλη κληρονομιά του παρελθόντος’ στη ρητορική τους" καταλήγει το άρθρο, "η εμπορική πτυχή παίζει επίσης, φυσικά, τεράστιο ρόλο. Εάν η εμπορευματοποίηση και η υποχώρηση στους τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων τελικά επικρατήσει, θα δείτε αν θα εφαρμοστούν τα σχέδια για μια καλύτερη σκάλα στην είσοδο των Προπυλαίων".


Πηγή: https://www.avgi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad