Αύριο η Τουρκική φιέστα στα κατεχόμενα - στενή παρακολούθηση από την Αθήνα - ValueNews.gr ... η αξία στην ενημέρωση.
Αθήνα booked.net
+14°C
target="_blank" style="color:#ffffff;" href="http://ibooked.gr/weather/athens-18328" class="booked-weather-160x36-city">Αθήνα booked.net
+14°C

ValueNews.gr ... η αξία στην ενημέρωση.

Ακολουθήστε μας και στα social media

Δείτε το Νέο Φυλλάδιο Προσφορών

Δείτε το Νέο Φυλλάδιο Προσφορών
Ακολουθήστε τη Σελίδα μας

προσφατα

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021

Αύριο η Τουρκική φιέστα στα κατεχόμενα - στενή παρακολούθηση από την ΑθήναΣτις αναπόφευκτες συνέπειες που θα έχει η τουρκική φιέστα στα Κατεχόμενα, αύριο, Τρίτη εστιάζει και η Αθήνα, σε μια περίσταση κατά την οποία η Λευκωσία βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση. Από την ελληνική πλευρά θα ταξιδέψουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος μάλιστα θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη στην Κυπριακή Δημοκρατία, σε μια επίδειξη ορατής στήριξης της Λευκωσίας. Ο κ. Παναγιωτόπουλος θα βρεθεί στην Κύπρο πριν από τον κ. Δένδια, ο οποίος νωρίτερα θα έχει επισκεφθεί το Ισραήλ.Μόλις λίγα 24ωρα πριν από τις ανακοινώσεις του κ. Ερντογάν στα Κατεχόμενα, ουδείς βεβαίως αναλαμβάνει την ευθύνη να προκαταλάβει το εύρος των ζητημάτων που θα ανοίξει ο πρόεδρος της Τουρκίας. Από την Αγκυρα τα μηνύματα που φθάνουν είναι εξαιρετικά δυσοίωνα. Υπάρχει σαφής πολιτική και διπλωματική επιλογή να ασκηθεί ασφυκτική πίεση προς τη Λευκωσία, με μια νεοοθωμανικής κιτς αισθητικής φιέστα που, ωστόσο, θα θυμίζει όλες τις οδυνηρές ιστορικές εξελίξεις για τον κυπριακό ελληνισμό από το 1974 και μετά, με το άνοιγμα των Βαρωσίων ως την πλέον ορατή πτυχή.Οι Τούρκοι, εν ολίγοις, στήνουν μια φιέστα που θα «ξύνει» τις ιστορικές πληγές του κυπριακού ελληνισμού. Η καταδίωξη σκάφους του κυπριακού Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό, προχθές, θεωρήθηκε από αρκετούς μια πρόγευση για το πολεμικό κλίμα που θέλει να δημιουργήσει η Αγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπάρχει, ωστόσο, εδραία η εκτίμηση ότι οι προκλήσεις των Τούρκων δεν θα ξεπερνούν εκείνο το όριο που θα μπορούσε να οδηγήσει την πιθανότητα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό σε πλήρη εκτροχιασμό. Αυτό σημαίνει ότι σε ένα διπλωματικό γεωγραφικό μήκος που ξεκινάει από την Ουάσιγκτον και διαπερνά όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, υπάρχει σύμπνοια σχετικά με την αναγκαιότητα να υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ενδεχομένως μετά τον Σεπτέμβριο και την ετήσια γενική συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.Και από την Αθήνα, όμως, γίνονται ορισμένες κινήσεις προκειμένου όσα συμβαίνουν στην περιοχή και οι εξελίξεις στην Ουάσιγκτον να είναι κατά το δυνατόν συνδεδεμένα. Η σημασία των σχέσεων Ουάσιγκτον – Λευκωσίας – Αθήνας – Τελ Αβίβ γίνεται σαφής και από ορισμένες μεταθέσεις. Ο νυν πολιτικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών Κυριάκος Λουκάκης, ο οποίος έχει διατελέσει και πρέσβης στην Αγκυρα, μετατίθεται στο Τελ Αβίβ. Τον αντικαθιστά ο Χάρης Λαλάκος, ο οποίος είναι αυτή τη στιγμή πρέσβης στη Λευκωσία. Νωρίτερα ήταν πρέσβης στην Ουάσιγκτον και είναι ενδιαφέρον ότι είχε περάσει και από το Γραφείο Συνδέσμου που διατηρούσε πριν από τη συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα στα Σκόπια. Αν στην εξίσωση προστεθούν και οι επιλογές που έχει κάνει η Αθήνα σε διπλωματικό επίπεδο και για τη Λιβύη, καθίσταται σαφές ότι πλέον στο υπουργείο Εξωτερικών ασχολούνται πολύ περισσότερο με την ουσία της διπλωματίας και όχι με τη διαχείριση υπηρεσιακών ισορροπιών. Μια ανάλογη προσπάθεια γίνεται και στο επίπεδο της δημόσιας διπλωματίας, δίχως ωστόσο να είναι ακόμη ορατά τα τελικά αποτελέσματα. Ο κλάδος της δημόσιας διπλωματίας χρήζει ουσιαστικής αναδιάρθρωσης και αυτό είναι σε πλήρη γνώση όχι μόνο της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και του Μεγάρου Μαξίμου. Το ζήτημα είναι, βεβαίως, τι μπορεί να γίνει γι’ αυτό προκειμένου η προώθηση των ελληνικών θέσεων στο εξωτερικό και σε κλειστές αίθουσες, όπου αυτό πραγματικά μετράει, να μην είναι έρμαιο συγκυρίας ή φιλότιμου μεμονωμένων προσώπων ή οργανισμών.

Πηγή:kathimerini. gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad