Εκλογικός Νόμος και κόμματα - Που στοχεύει ο Μητσοτάκης - ValueNews.gr
Αθήνα booked.net
+14°C
target="_blank" style="color:#ffffff;" href="http://ibooked.gr/weather/athens-18328" class="booked-weather-160x36-city">Αθήνα booked.net
+14°C

προσφατα

Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021

Εκλογικός Νόμος και κόμματα - Που στοχεύει ο ΜητσοτάκηςΜε τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως το προβάδισμα της ΝΔ είναι, προσώρας, σταθερό και η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ από την όποια κυβερνητική φθορά δεν είναι αυτή που περίμενε, ένας βασικός παράγοντας που συντηρεί τη συζήτηση αυτή είναι η περίπου αγνή κι ανόθευτη απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ, το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα μετρηθούν τα αποτελέσματα της επόμενης αναμέτρησης, όποτε κι αν πραγματοποιηθεί, που διατηρεί ως ασφαλιστική δικλίδα το ελάχιστο ποσοστό του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή και καταργεί πλήρως το μπόνους στο πρώτο κόμμα.Για τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που έσπευσε να αλλάξει τον εκλογικό νόμο χωρίς να πετύχει την πλειοψηφία που θα του επέτρεπε να μην εφαρμοστεί ποτέ, ο στόχος είναι φαινομενικά απλός. Να έχει αρκετό προβάδισμα ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα που μπορούν να συμμαχήσουν με αυτόν να μην μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση, να «κάψει» την πρώτη κάλπη, ώστε να πάει σε δεύτερη, με ενισχυμένη αναλογική και να κερδίσει, ξανά, με αυτοδυναμία στο κοινοβούλιο.Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, έχει δηλώσει παραπάνω από μία φορά πως στόχος του είναι μια «προοδευτική διακυβέρνηση», την οποία θα επιδιώξει μετά την πρώτη κάλπη, με συμμαχίες με τα άλλα προοδευτικά κοινοβουλευτικά κόμματα, δηλαδή, με τα παρόντα δεδομένα (ας το υπογραμμίσουμε αυτό), το Κίνημα Αλλαγής και το ΜέΡΑ25. Το ότι δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια συνεννόηση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ, του Κινήματος Αλλαγής και του ΜέΡΑ25 δεν δείχνει να τον απασχολεί.

Στα ερωτηματικά προστίθεται ο αστάθμητος παράγοντας των επόμενων εκλογών που είναι η επίδοση μικρών κομμάτων, παλιών και καινούργιων. Στο φάσμα της Αριστεράς, για παράδειγμα, προστίθενται νέοι σχηματισμοί που ετοιμάζονται από πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΛΑΕ, όπως η Αριστερή Πρωτοβουλία που ιδρύουν ο Νίκος Χουντής, ο Δημήτρης Στρατούλης, ο Κώστας Ησυχος, ο Κώστας Λαπαβίτσας κ.ά. Σε φάση πολιτικών συζητήσεων και διεργασιών βρίσκεται επίσης ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενώ αυτόνομη εκλογική κάθοδο, χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με διάθεση συνομιλίας με όλο τον προοδευτικό χώρο, θα κάνουν οι Πράσινοι. Αγνωστο παραμένει αν θα μετρηθεί εκλογικά η πρωτοβουλία «εΜείς» του Νίκου Νυφούδη και άλλων πρώην στελεχών του Ποταμιού. 

Στη λεγόμενη «δεξιά πολυκατοικία», τα πράγματα περιπλέκονται σαν οικογενειακή σαπουνόπερα. Ο Νίκος Καραχάλιος είχε ανακοινώσει κόμμα με το όνομα «Δημοκράτες» και πολιτική πρωτοβουλία με όνομα «Ακριβώς στο κέντρο» με τον Ευάγγελο Αντώναρο και τον Αρη Σπηλιωτόπουλο. Αντώναρος και Σπηλιωτόπουλος, παράλληλα, συμμετέχουν στην επίσης καραμανλική άτυπη πρωτοβουλία των «έξι πρώην υπουργών» που παρεμβαίνουν τακτικά με ανακοινώσεις εναντίον της κυβέρνησης, με συνυπογράφοντες την Κρινιώ Κανελλοπούλου, τον Χρήστο Ζώη, τον Νίκο Σταυρογιάννη και τον Σάββα Τσιτουρίδη. Δύο ακόμη γνώριμα πρόσωπα που θα συμπράξουν εκλογικά είναι ο Φαήλος Κρανιδιώτης και ο Θάνος Τζήμερος.

Πηγή :tanea. gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad