Ποιες παρενέργειες προκαλούν τα εμβόλια σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων - ValueNews.gr
Αθήνα booked.net
+14°C
target="_blank" style="color:#ffffff;" href="http://ibooked.gr/weather/athens-18328" class="booked-weather-160x36-city">Αθήνα booked.net
+14°C

προσφατα

Παρασκευή, 9 Ιουλίου 2021

Ποιες παρενέργειες προκαλούν τα εμβόλια σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων

 


Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να οριστεί εάν θα χρειαστεί η χορήγηση περισσότερων των δύο δόσεων που σήμερα απαιτούνται για τα εγκεκριμένα εμβόλια κατά του Covid-19, προσθέτοντας ότι προς το παρόν το ισχύον πρωτόκολλο θεωρείται επαρκές.


Eπίσης, η Επιτροπή Ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων συνιστά την προσθήκη της μυοκαρδίτιδας και της περικαρδίτιδας στις εν δυνάμει παρενέργειες των εμβολίων τεχνολογίας mRNA κατά του Covid-19, Pfizer και Moderna.Συνεπώς, η μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα πρέπει να συμπεριληφθούν στις εν δυνάμει πιθανές παρενέργειες των δύο εμβολίων τύπου mRNA.


Αυτού του είδους οι παρενέργειες εμφανίστηκαν κυρίως εντός 14 ημερών από τον εμβολιασμό, συχνότερα μετά τη δεύτερη δόση και σε νεότερους ενήλικες άνδρες, δήλωσε ο EMA.


Σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, συνιστά την προσθήκη προειδοποίησης για σύνδρομο Guillain-Barre και συμβουλεύει τα άτομα που πάσχουν από το πολύ σπάνιο σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής να αποφεύγουν το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Την ίδια ώρα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να αποφασιστεί αν θα χρειαστεί και τρίτη δόση για το εμβόλιο της Pfizer. 


Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να χρειαστεί μια ενισχυτική δόση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, σημειώνοντας πως ακόμη αυτό δεν είναι ξεκάθαρο και ότι χρειάζεται να συλλεχθούν περισσότερα δεδομένα.«Δεν γνωρίζουμε αν οι ενισχυτικές δόσεις θα χρειαστούν για τη διατήρηση της προστασίας ενάντια στην COVID-19 μέχρι να συλλεχθούν επιπλέον δεδομένα, όμως το θέμα εξετάζεται από τους ερευνητές», απάντησε ο ΠΟΥ σε ερώτηση του πρακτορείου Reuters.


«Υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα διαθέσιμα για το πόσο διαρκεί η προστασία από τις δόσεις που χορηγούνται σήμερα και για το αν μια ενισχυτική τρίτη δόση θα ήταν ωφέλιμη και για ποιον», συμπλήρωσε.


Σημειώνεται πως η Pfizer σχεδιάζει να ζητήσει από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ την έγκριση μιας τρίτης δόσης του εμβολίου της κατά του κορωνοϊού μέσα στον επόμενο μήνα, με βάση τα στοιχεία για υψηλότερο κίνδυνο επαναμόλυνσης έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό και την εξάπλωσης της εξαιρετικά μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα.

Πηγή :zougla. gr

Post Bottom Ad