Νέα προτροπή Μητσοτάκη για το εμβόλιο - Η μετάλλαξη Δέλτα απειλεί την χώρα - ValueNews.gr
Αθήνα booked.net
+14°C
target="_blank" style="color:#ffffff;" href="http://ibooked.gr/weather/athens-18328" class="booked-weather-160x36-city">Αθήνα booked.net
+14°C

προσφατα

Δευτέρα, 5 Ιουλίου 2021

Νέα προτροπή Μητσοτάκη για το εμβόλιο - Η μετάλλαξη Δέλτα απειλεί την χώραΤη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας, της κοινωνίας των πολιτών, του επιχειρηματικού κόσμου, στην επόμενη φάση της εμβολιαστικής εκστρατείας ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε σύσκεψη με τους εκπροσώπους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και τις ηγεσίες των Υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών με αντικείμενο τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία του κορονοϊού.

“Πρέπει να επιστρατεύσουμε κάθε μέσο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας έτσι ώστε το επόμενο δίμηνο του καλοκαιριού να πείσουμε κάθε πολίτη που πιθανόν να έχει δεύτερες σκέψεις, που πιθανόν να έχει φοβίες, να κάνει το εμβόλιο ώστε τελικά, όταν θα ξεκινήσει το φθινόπωρο, να έχουμε φτάσει στο επιθυμητό 70% με 75% ανοσίας του πληθυσμού”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Επισήμανε ότι η μετάλλαξη Δέλτα έχει ήδη εντοπιστεί στη χώρα μας και πως είναι ζήτημα χρόνου, όπως εκτιμά και το ευρωπαϊκό ECDC να γίνει και εδώ, όπως και σε άλλες χώρες, η επικρατούσα μετάλλαξη. “Την βλέπουμε ήδη πιο έντονα παραδείγματος χάρη στην Κρήτη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όσοι σήμερα είναι ανεμβολίαστοι, ειδικά οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν σοβαρά. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα παρατηρούμε μία σημαντική αύξηση των ενεργών κρουσμάτων. Είναι της τάξης του 75%. Βρισκόμαστε λίγο παραπάνω από 6.000 ενεργά κρούσματα σήμερα”, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Τόνισε ότι τα περισσότερα κρούσματα αφορούν κυρίως νέες ηλικίες και από τη διερεύνηση που κάνει ο ΕΟΔΥ αλλά και η Πολιτική Προστασία προκύπτει ότι σχετίζονται κυρίως με δραστηριότητες ψυχαγωγίας και κινητικότητας.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι και σε άλλες χώρες πού εντοπίζεται μία αύξηση κρουσμάτων, λόγω του εμβολιασμού, προς το παρόν, τουλάχιστον αυτή δεν μεταφράζεται σε κάποια σοβαρή επιβάρυνση στα συστήματα υγείας. Ωστόσο, προειδοποίησε πως: “όσο ένα σημαντικό ποσοστό των ενηλίκων παραμένουν ανεμβολίαστοι, ειδικά των μεγαλύτερων ηλικιών, τόσο η μετάλλαξη Δέλτα θα απειλεί ευθέως την υγεία τους.” Και πρόσθεσε:

“Γι’ αυτό το μήνυμα για να έχουμε ένα ασφαλές και ελεύθερο καλοκαίρι είναι ένα: Εμβολιαστείτε, αλλά κάνετε και τακτικά τεστ πριν και μετά από κάθε κοινωνική δραστηριότητα. Πρέπει να τονίσω ότι άνω του 60% των θετικών κρουσμάτων εντοπίζεται χάρη στα self-test. Άρα, η τακτική διάγνωση είναι πάρα πολύ σημαντική. Πρέπει να γίνει κομμάτι της καθημερινότητας, πρωτίστως όσων δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί ή δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.”

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά χρήσιμα τα self-test ώστε εντοπίζονται νωρίτερα οι όποιες εισροές και να περιχαρακώνονται.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο γγ του Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους το 56% των ενηλίκων έχει πια κάνει μία δόση, ενώ σχεδόν το 47% είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Σε απόλυτα νούμερα 5 εκατομμύρια συμπολίτες μας, καλώς εχόντων των πραγμάτων, σήμερα θα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Απέδωσε δε πολύ μεγάλη σημασία στο εξής κρίσιμο όπως τόνισε στοιχείο: “ Το τελευταίο τρίμηνο μελετήσαμε αναλυτικά τις νοσηλείες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αλλά και τους θανάτους λόγω COVID-19 στις κρίσιμες ηλικίες 60 έως 80 ετών. Τα συμπεράσματα είναι ότι το 99% -επαναλαμβάνω το 99%- των βαρέων περιστατικών που, δυστυχώς, είτε καταλήγουν σε Μ.Ε.Θ., είτε χάνουν τη ζωή τους, είναι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας που είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν. Είναι πραγματικά κρίμα.”

Δήμοι και περιφέρειες να βοηθήσουν στον έλεγχο σε εστίαση και διασκέδαση

Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες από το Υπουργείο Υγείας, από τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία, παρουσίασαν στη σύσκεψη με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης την εικόνα κρουσμάτων και εμβολιασμών. Ο πρωθυπουργός ζήτησε την καλύτερη εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων, αλλά και την επιτάχυνση εμβολιασμων σε εκείνες τις περιοχές που έχουν χαμηλότερο μερίδιο του εθνικού μέσου όρου.

“Υπάρχουν, δυστυχώς, αρκετές τέτοιες περιοχές και θα χρειαστούμε τη βοήθεια, την πιο ενεργό συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να μπορέσουμε να πάμε στο επίπεδο της μικροκλίμακας του κάθε Δήμου, ώστε να εντοπίσουμε ανεμβολίαστους συμπολίτες μας οι οποίοι θα μπορούσαν με την κατάλληλη επιχειρηματολογία να εμβολιαστούν” είπε κα πρόσθεσε απευθυνόμενος σε περιφερειάρχες και δημάρχους: “Θα χρειαστούμε τη βοήθειά σας και σε ζητήματα ελέγχων, ειδικά σε καταστήματα στα οποία είναι πιο “επιρρεπή” -για να το πω έτσι ευγενικά- σε μία διασκέδαση, η οποία είναι συνυφασμένη με την πιο γρήγορη εξάπλωση του ιού.”

Ο πρωθυπουργός κλείνοντας επισήμανε ότι: “Το καλοκαίρι αυτό είναι σίγουρα η περίοδος που όλοι περιμένουμε να ξεκουραστούμε από ένα δύσκολο χειμώνα. Όμως ο στόχος του εμβολιασμού δεν μπορεί να μένει πίσω το καλοκαίρι.” Γι’ αυτό και σημείωσε ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τη δική συνδρομή της αυτοδιοίκησης θα οργανωθούν και κινητές μονάδες εμβολιασμού σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας, ώστε να μην πάει καμιά μέρα χαμένη.Πηγή :News247. gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad