Στην Ισλανδία δεν έχουν ελιές / Εργασία 4 ημέρες την εβδομάδα, χωρίς μείωση αποδοχών και αύξηση της παραγωγικότητας - ValueNews.gr
Αθήνα booked.net
+14°C
target="_blank" style="color:#ffffff;" href="http://ibooked.gr/weather/athens-18328" class="booked-weather-160x36-city">Αθήνα booked.net
+14°C

προσφατα

Πέμπτη, 8 Ιουλίου 2021

Στην Ισλανδία δεν έχουν ελιές / Εργασία 4 ημέρες την εβδομάδα, χωρίς μείωση αποδοχών και αύξηση της παραγωγικότητας

 Ίσως αν είχαν να μαζέψουν τις ελιές ή να πάνε στον γιατρό για να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα υγείας, να έκαναν υπερωρίες όλη την εβδομάδα για να "πληρωθούν" με ρεπό την Παρασκευή. Τελικά οι Ισλανδοί επέλεξαν να εφαρμόσουν πιλοτικά αριστερίστικες ιδεοληψίες, με αυστηρά 8ωρη εργασία 4 ημέρων την εβδομάδα, χωρίς μείωση αποδοχών. Κάτι που όπως αποδείχθηκε, οδήγησε και στην αύξηση της παραγωγικότητας.

Όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg οι εργασιακές, πιλοτικές δοκιμές που εφαρμόσθηκαν στην Ισλανδία την περίοδο 2015 - 2019 με τετραήμερη εργασία, χωρίς μείωση αποδοχών, ήταν τόσο επιτυχημένες που δείχνουν πως η Σκανδιναβική χώρα, που το 2008 οι τραπεζίτες της, την οδήγησαν στην χρεοκοπία, πιθανόν να βρήκε το "Άγιο Δισκοπότηρο" της κοινωνικής ειρήνης.

Τα απότελέσματα από τις δύο δοκιμές μείωσης των ωρών εργασίας απέδειξαν πως δεν σημειώθηκε καμία μείωση της αποδοτικότητας ή οποιαδήποτε πτώση του επιπέδου παροχής υπηρειών, ενώ την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι ανέφεραν μείωση του στρες και βελτιωμένη ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η επιτυχία της μείωσης των ωρών εργασίας χωρίς τη μείωση της παραγωγικότητας και του επιπεδου παροχής υπηρεσιών, οδήγησε και στην αναπροσαρμογή του πως θα ολοκληρώνονται επιτυχώς και καθημερινές λειτουργικές εργασίες των επιχειρήσεων. Αυτό συμπεριλάμβανε τη μείωση των εταιρικών meetings ή την αντικατάστασή τους από mails, το "κόψιμο" περιττών εργασιών και την εναλλαγή των βαρδιών.

Όπως αναφέρει το Bloomberg η τετραετής δοκιμαστική περίοδος μείωσε το εβδομαδιαίο ωράριο από τις 40 στις 35 ώρες χωρίς καμία απολύτως μείωση αποδοχών των 2500 εργαζομένων που έλαβαν μέρος και τα αποτελέσματα έδειξαν "δραματική άνοδο του βιοτικού επιπέδου".


Πηγή: https://www.2020mag.gr/themata/1851-stin-islandia-den-exoun-elies-ergasia-4-imeres-tin-evdomada-xoris-meiosi-apodoxon-kai-ayksisi-tis-paragogikotitas

Post Bottom Ad