Αδέσποτα ζώα και νέο νομοσχέδιο - Ποιες οι αντιδράσεις - ValueNews.gr
Αθήνα booked.net
+14°C
target="_blank" style="color:#ffffff;" href="http://ibooked.gr/weather/athens-18328" class="booked-weather-160x36-city">Αθήνα booked.net
+14°C

προσφατα

Κυριακή, 27 Ιουνίου 2021

Αδέσποτα ζώα και νέο νομοσχέδιο - Ποιες οι αντιδράσεις«Η στείρωση δεσποζόμενων ζώων μπορεί να ενθαρρύνεται ή να επιδοτείται, αλλά δεν επιβάλλεται». Με τα λόγια αυτά ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Κτηνιατρικής του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χαράλαμπος Βερβερίδης επανέλαβε για ακόμα μία φορά την αντίθεση του κτηνιατρικού κλάδου στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων, η οποία αποτελεί μία από τις βασικές αρχές του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για τα ζώα συντροφιάς στο πλαίσιο διαδικτυακής ημερίδας που διοργάνωσε το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο.


Ο ίδιος σημείωσε ότι αν και υφίσταται θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα, έχει αποτύχει να εφαρμοστεί καθώς δεν μπόρεσε να προχωρήσει ούτε η απλή καταγραφή στο Μητρώο των ιδιόκτητων ζώων συντροφιάς καθώς απουσίαζε η σχετική βούληση τόσο από τους ιδιοκτήτες όσο και από την Πολιτεία.


Αλλά και στη διαχείριση των αδεσπότων καταγράφηκαν σημαντικές αστοχίες δεδομένου ότι «υπάρχουν εστίες τρομερής συσσώρευσης σκύλων συνήθως στα όρια μεταξύ δήμων, σε λόφους, σε ρέματα, σε νταμάρια όπου και ορισμένες φορές αναπτύσσεται αγελαία επιθετική συμπεριφορά, για την οποία όμως όλοι δηλώνουν αναρμόδιοι πετώντας το μπαλάκι ο ένας στον άλλον».


Το σύνολο των φορέων που συμμετείχαν μέσω εκπροσώπων τους στην ημερίδα εμφανίστηκε ιδιαίτερα δυσαρεστημένο από το γεγονός ότι δε συμμετείχαν ούτε ερωτήθηκαν κατά την νομοπαρασκευαστική διαδικασία.«Είναι προφανής η ανάγκη αντιμετώπισης των προβλημάτων στο ζήτημα ειδικά των αδεσπότων ζώων συντροφιάς. Ωστόσο οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να τύχουν της αποδοχής της επιστημονικής κοινότητας» σημείωσε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, Σπύρος Μάμαλης προσθέτοντας ότι ειδικά «η μεταφορά αρμοδιοτητων της διαχείρισης ζώων συντροφιάς από τους δήμους σε ΜΚΟ «μειώνει τη δυνατότητα ελέγχου εκ μέρους του κράτους και των αρμόδιων επιστημόνων».


Σε βασικό «αγκάθι» αναδείχθηκε από τους ομιλητές η πρόσφατη μεταφορά με Προεδρικό Διάταγμα αρμοδιοτήτων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΥΠΑΑΤ) στο υπουργείο Εσωτερικών, η οποία σύμφωνα με το ΓΕΩΤΕΕ «αποδυναμώνει τον έλεγχο των ζωοανθρωπονόσων, χωρίς την μέριμνα για πρόσληψη επιστημονικού και λοιπού προσωπικού στις αρμόδιες κεντρικές υπηρεσίες και στις υπηρεσίες των Δήμων». Κι αυτό την ώρα που σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι αρμοδιότητες της κεντρικής αρμόδιας αρχής των ζώων συντροφιάς και ειδικότερα της υγείας και προστασίας αυτών σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες των Παγκόσμιων Οργανισμών και ειδικά του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων, ανήκουν στα αντίστοιχα υπουργεία και στις δομές που βρίσκονται οι κεντρικές κτηνιατρικές υπηρεσίες.Αγνοήθηκαν οι δήμοι

Νέες υποχρεώσεις με ασαφείς πόρους, οι οποίοι θα μπορούσαν να τις υποστηρίξουν περιλαμβάνουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως επεσήμανε ο Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ και πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας – Πειραιά, ο οποίος λειτουργεί και το Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ) από το 2003: «Σε όλα αυτά τα χρόνια το ΔΙΚΕΠΑΖ έχει περιθάλψει περισσότερα από 40.000 αδέσποτα ζώα. Παρόλο αυτά η συσσωρευμένη μας εμπειρία αγνοήθηκε. Το υπουργείο Εσωτερικών δεν έλαβε καθόλου υπόψη την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το νομοσχέδιο καταρτίστηκε με συνεννόηση του αρμόδιου υφυπουργού μόνο με κάποιους εκροσώπους ζωοφιλικών οργανώσεων», σημείωσε.


Ο ίδιος τόνισε ότι το νομοσχέδιο κινδυνεύει να καταλήξει μη εφαρμόσιμο δεδομένου πως σε ό,τι αφορά τους δήμους και τη διαχείριση των αδέσποτων απ΄αυτούς, δεν υπάρχει συγκεκριμένη δέσμευση για το ύψος της ετήσιας χρηματοδότησης και τον τρόπο κατανομής της. Πολιτική χωρίς χρήματα δεν υπάρχει» είπε χαρακτηριστικά.


Εφερε μάλιστα ως παράδειγμα το ετήσιο κόστος λειτουργίας ενός καταφυγίου που φιλοξενεί 100 ζωα τα οποία δε χρήζουν βαρέων ιατρικών πράξεων (χειρουργεία, κλπ) τονίζοντας ότι υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ. Μιλώντας για το ΔΙΚΕΠΑΖ, στο οποίο συμμετέχουν είκοσι δήμοι ανέφερε ότι δαπανώνται περί τα 800.000 ευρώ το χρόνο για την περίθαλψη των ζώων και ενώ το σύνολο των δαπανών είναι επιλέξιμες δεδομένου ότι αφορούν φάρμακα, αμοιβές ιατρών, κλπ, το κράτος ενώ οφείλει να επιστρέφει το 70%, περιορίστηκε στην απόδοση 80.000 ευρώ πέρυσι και 40.000 ευρώ φέτος: «Αναγκαστήκαμε να αδρανοποιήσουμε όλες τις άλλες δράσεις μας προκειμένου να μην εγκαταλειφθεί η φροντίδα των αδέσποτων εφόσον ο προυπολογισμός μας ήταν συνολικά 1 εκατομμύριο ευρώ».


Ως προς τα ζωοφιλικά σωματεία, ο κ. Γουρδομιχάλης είπε ότι η Πολιτεία εμφανίζεται να αρνείται να θέσει ένα πλαίσιο λειτουργίας και διαφανειας αφήνοντας διεξόδους για έμμεση διαχείριση δημοσίου χρήματος από ιδιωτικούς φορείς.


Ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ απέρριψε τη ρύθμιση, βασει της οποίας θα επιτρέπεται η παράδοση δεσποζόμενου σκύλου στον δήμο από τον ιδιοκτήτη του έναντι 300 ευρώ τονίζοντας οτι θα πρέπει να προβλέπεται μόνο κατ΄εξαίρεση και αφού κάθε περίπτωση εξεταστεί ξεχωριστά από τον οικείο δήμο καθώς είναι κρίσιμο να γίνει κατανοητό ότι η υιοθεσία είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση.

Πηγή :Ethnos. gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad