Ορατός ο κίνδυνος κατάθλιψης από τοξικό εργασιακό περιβάλλον - ValueNews.gr
Αθήνα booked.net
+14°C
target="_blank" style="color:#ffffff;" href="http://ibooked.gr/weather/athens-18328" class="booked-weather-160x36-city">Αθήνα booked.net
+14°C

προσφατα

Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021

Ορατός ο κίνδυνος κατάθλιψης από τοξικό εργασιακό περιβάλλονΑν και οι υπερωρίες είναι παράγοντας κινδύνου θνησιμότητας από καρδιαγγειακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο, φτωχές πρακτικές management αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο για κατάθλιψη, ανακάλυψαν ερευνητές.

Έρευνα από την Αυστραλία που διήρκεσε 1 χρόνο, ανακάλυψε ότι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που δουλεύουν σε εταιρείες που δεν έχουν ως προτεραιότητα την ψυχική υγεία των εργαζομένων τους έχουν τριπλάσιο κίνδυνο να διαγνωστούν με κατάθλιψη.


Αν και οι υπερωρίες είναι παράγοντας κινδύνου θνησιμότητας από καρδιαγγειακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο, φτωχές πρακτικές management αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο για κατάθλιψη, ανακάλυψαν ερευνητές.


Η έρευνα του University of South Australia δημοσιεύτηκε σήμερα στο British Medical Journal.


Ο Dr. Amy Zadow, δήλωσε ότι η φτωχή ψυχική υγεία στον εργασιακό χώρο μπορεί να αποδοθεί σε φτωχές πρακτικές διοίκησης, προτεραιότητες και αξίες, που στη συνέχεια εκτείνονται σε υψηλές απαιτήσεις και χαμηλούς πόρους.


Ο Dr. Zadow, δήλωσε ότι οι ενδείξεις είναι ότι εταιρείες που αποτυγχάνουν να ανταμείψουν ή να αναγνωρίσουν τους εργαζόμενους που δουλεύουν σκληρά, έχουν παράλογες απαιτήσεις από εργαζόμενους και δεν τους δίνουν αυτονομία, θέτουν το προσωπικό τους σε μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης.


Ο Μ. Dollard, δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε ότι ενώ εκτιμώνται εργαζόμενοι που είναι ενθουσιώδεις και αφοσιωμένοι, οι υπερωρίες μπορεί να οδηγήσουν σε κατάθλιψη. Οι άντρες είναι επίσης πιο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη, αν το εργασιακό τους περιβάλλον δίνει μικρή προσοχή στην ψυχική τους υγεία.


Εξαιτίας του παγκόσμιου βάρους της κατάθλιψης που επηρεάζει 300 εκατομμύρια ανθρώπους και δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης, περισσότερη προσοχή δίνεται τώρα σε εργασιακά περιβάλλοντα φτωχής λειτουργικότητας.

Υψηλά επίπεδα burnout και bullying στον εργασιακό χώρο, επίσης συνδέονται με την αποτυχία της εταιρείας να στηρίξει την ψυχική υγεία των εργαζόμενων.


Δεύτερη μελέτη, του Καθηγητή Dollard που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Work and Organizational Psychology τον τρέχοντα μήνα, ανακάλυψε ότι χαμηλό ψυχοκοινωινικό κλίμα ασφάλειας ήταν σημαντικός προγνωστικής παράγοντας bullying και συναισθηματικής εξάντλησης.


Ανακάλυψε ότι το bullyingστον εργασιακό χώρο δεν επηρεάζει αρνητικά μόνο το θύμα αλλά και τον θύτη και τα μέλη της ομάδας που είναι μάρτυρες της συμπεριφοράς. Δεν είναι σπάνιο όλοι όσοι εργάζονται στη μονάδα να οδηγούνται σε εξουθένωση.


Ο Καθηγητής δήλωσε ότι ορισμένες φορές το στρες προκαλεί τον εκφοβισμό και στο χειρότερο σενάριο μπορεί να θέση ένα ‘’αποδεκτό’’ επίπεδο συμπεριφοράς στα άλλα μέλη της ομάδας. Πάνω από όλα, το bullying μπορεί να προβλεφθεί από τη δέσμευση μιας εταιρείας στην ψυχική υγεία -επομένως μπορεί να προληφθεί.


Tο παγκόσμιο κόστος του bullying στον εργασιακό χώρο και του burnout είναι σημαντικά και φαίνονται από την απουσία από την εργασία, τη φτωχή δέσμευση στην εργασία, τις απουσίες λόγω στρες και τη χαμηλή παραγωγικότητα.


Από την έρευνα συμπεραίνουμε ότι υψηλά επίπεδα εργασιακής εξουθένωσης είναι πολύ δαπανηρά για τις εταιρίες και είναι σαφές ότι χρειάζονται αλλαγές από τη διοίκηση για την αντιμετώπιση του θέματος.

Πηγή :iatronet. gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad