Κοινωφελής Εργασία: Οι Λάθος Αποφάσεις του Υπουργείου Καταστρέφουν την Κατάρτιση - ValueNews.gr ... η αξία στην ενημέρωση.
Αθήνα booked.net
+14°C
target="_blank" style="color:#ffffff;" href="http://ibooked.gr/weather/athens-18328" class="booked-weather-160x36-city">Αθήνα booked.net
+14°C

ValueNews.gr ... η αξία στην ενημέρωση.

Ακολουθήστε μας και στα social media

Δείτε το Νέο Φυλλάδιο Προσφορών

Δείτε το Νέο Φυλλάδιο Προσφορών
Ακολουθήστε τη Σελίδα μας

προσφατα

Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

Κοινωφελής Εργασία: Οι Λάθος Αποφάσεις του Υπουργείου Καταστρέφουν την Κατάρτιση

 


Τις τελευταίες ημέρες τρέχει η διοργάνωση της κατάρτισης στο Κοινωφελές Πρόγραμμα των δήμων για τους 36.500 ωφελούμενους. Τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ/ΚΕΚ) βρίσκονται σε ένα πυρετό διοργάνωσης των τμημάτων κατάρτισης των ωφελούμενων, αλλά δυστυχώς με πολλά εμπόδια.

 

Είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται μια τεράστια πίεση χρόνου και αποφάσεις τελευταίας στιγμής από πλευράς αρμόδιου υπουργείου, σε βαθμό που θέτει σε κίνδυνο την δυνατότητα οργάνωσης των τμημάτων και τη δυνατότητα ποιοτικής κατάρτισης καθώς:

 

Θέσανε τις τελευταίες ημέρες χρονικό περιορισμό η κατάρτιση να έχει ολοκληρωθεί έως 30/6, με αποτέλεσμα σε επαρχίες που δεν υπάρχουν πολλά ΚΔΒΜ/ΚΕΚ και οι ωφελούμενοι ξεπερνούν την δυναμικότητα των κέντρων, να προσπαθούν τα ΚΔΒΜ/ΚΕΚ για να εξυπηρετήσουν τους ωφελούμενους, να κάνουν τμήματα σε διαδοχικές φάσεις, τα πρώτα τμήματα μέσα στον Μάιο και τα επόμενα μέσα στον Ιούνιο. Η απαίτηση όμως ολοκλήρωσης της κατάρτισης στις 30/6, δυσκολεύει τη δημιουργία τμημάτων, αφού οι ασφυκτικές προθεσμίες δεν αφήνουν ημερομηνίες για όλες τις ώρες των μαθημάτων.

 

Δεν έφτανε όμως μόνο αυτό αλλά μια άλλη παράλογη απόφαση, ήταν η απαίτηση έναρξης όλων των τμημάτων ενός ΚΔΒΜ/ΚΕΚ το πολύ έως 24/5, με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουν οι πάροχοι κατάρτισης (ΚΔΒΜ/ΚΕΚ) την απέραντη γραφειοκρατία που απαιτείται για να ξεκινήσουν συγχρόνως όλα τα τμήματα κατάρτισης. Επίσης η απαίτηση έναρξης όλων των τμημάτων μέχρι τις 24/5 (ακόμα και για τα τμήματα Ιουνίου) δημιουργεί ασυνέχειες στα προγράμματα, με αποτέλεσμα να μην είναι συνεχόμενη η κατάρτιση και πολλές φορές στο ενδιάμεσο να απαιτείται να επιστρέφουν οι καταρτιζόμενοι στους Δήμους για Εργασία.

 

Το κερασάκι στην τούρτα έπεσε, χθες 11/5 το βράδυ, όταν ανακοίνωσαν, λόγω λάθους του υπουργείου, ότι θα έπρεπε για τα τμήματα εκτός των Βασικών Δεξιοτήτων ΤΠΕ, (Δηλαδή σε ειδικότητες όπως πρώτες βοήθειες, social media και άλλα), να εντάξουν οι πάροχοι κατάρτισης σε ήδη δηλωμένα τους τμήματα, επιπλέον 10 ώρες κατάρτισης, πάνω στις οριζόντιες δεξιότητες (εργατικό δίκαιο, αρχές υγιεινής & ασφάλειας, τεχνικές εύρεσης εργασίας) οι οποίες δεν ήταν αρχικά στα ωρολόγια προγράμματα που είχε αναρτήσει το υπουργείο. Το αποτέλεσμα με αυτές τις αποφάσεις της τελευταίας στιγμής, είναι να μην υπάρχουν σε πολλά ΚΔΒΜ/ΚΕΚ, διαθέσιμες μέρες και ώρες για αυτές τις έξτρα ώρες και έτσι να κινδυνεύουν να μην εγκριθούν τμήματα ωφελούμενων, με κίνδυνο να ψάχνουν οι ωφελούμενοι εκτός πόλης τους να βρουν ΚΔΒΜ/ΚΕΚ ώστε να κάνουν την κατάρτιση.

 

Σε όλα τα παραπάνω να προστεθεί το λάθος του Υπουργείου στην αρχή του Προγράμματος, που υποχρέωσε τους ωφελούμενους να δηλώσουν στον ΟΑΕΔ τις ειδικότητες που επιθυμούν να καταρτιστούν, με αποτέλεσμα τώρα κάποιοι ωφελούμενοι να μη βρίσκουν στην πόλη τους τμήματα στις ειδικότητες που είχαν δηλώσει.

 

Και ενώ αυτό το πρόβλημα είχε αναφερθεί στο υπουργείο εδώ και 8 μήνες που τρέχει το πρόγραμμα, δεν επιτράπηκε τελικά η αλλαγή ειδικότητας ώστε να εξυπηρετηθούν αυτοί οι ωφελούμενοι.

 

Θα έπρεπε οι ειδικότητες κατάρτισης να δηλώνονται λίγο πριν την ένταξη των ωφελούμενων σε τμήματα κατάρτισης, ώστε να είναι πιο σωστή η απόφαση των ωφελούμενων, με βάση τις επιθυμίες τους αλλά και το τι τμήματα γίνονται στα ΚΔΒΜ/ΚΕΚ κοντά στην περιοχή που τους εξυπηρετεί.

 

Το ίδιο λάθος βέβαια θα πρέπει να πούμε, ότι δεν το έκανε το υπουργείο στο επόμενο πρόγραμμα Voucher 30-49, στο οποίο οι άνεργοι που έκαναν αίτηση, δεν υποχρεώθηκαν να δηλώσουν αρχικά τις ειδικότητες που θέλουν να καταρτιστούν, αλλά αυτό θα γίνει σε επόμενη φάση.

 

Είναι απορίας άξιο για το πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας, πως γίνεται σε ένα πρόγραμμα που τρέχει εδώ και 8 μήνες, να περιμένει το Υπουργείο τελευταία στιγμή να βγάλει αποφάσεις και να ξεκινάει τόσο καθυστερημένα και με τόσα προβλήματα την Κατάρτιση.

 

Με τη στάση του αυτή το Υπουργείο, είναι σαν να δηλώνει ότι δεν το ενδιαφέρει η ποιοτική κατάρτιση στα Ευρωπαϊκά και Συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα, γεγονός που δεν ευθύνονται οι Φορείς Κατάρτισης (ΚΔΒΜ/ΚΕΚ).

 

Το Voucher Ergasia έχει δεχθεί δεκάδες παράπονα από Πάροχους Κατάρτισης, οι οποίοι νιώθουν ότι για άλλη μια φορά (όπως στο Voucher Επιστημόνων) εκτίθενται ανεπανόρθωτα στα μάτια των ωφελούμενων, με όλες αυτές τις αστοχίες και την αργοπορία των αποφάσεων, πέραν της οικονομικής και ψυχικής ταλαιπωρίας που υφίστανται.

 

Όπως αναφέρουν τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ/ΚΕΚ), σηκώνουν πλέον τα χέρια ψηλά, καθώς το υπουργείο δεν φαίνεται να νοιάζεται για την εξυπηρέτηση των ωφελούμενων, πολύ δε περισσότερο για τα ΚΔΒΜ/ΚΕΚ που εδώ και καιρό φαίνεται ότι τα απαξιώνει με τις αστοχίες του, αλλά και τις αποφάσεις που προωθεί.

 

Πηγή: https://www.voucherergasia.gr/article/ekpaideusi/koinofelis-ergasia-oi-lathos-apofaseis-toy-ypoyrgeioy/?fbclid=IwAR3-WTwMcoq8VgPr6VUtmRfBDXIW_-Ks2-FV-WaW50rzqYCXOzJPRYxagIQ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad