Σε Ανησυχεί που το Παιδάκι σου Καθυστερεί να Μιλήσει; Μην Καθυστερείς Περισσότερο, Μάθε τι Πρέπει να Κάνεις! (Της Δέσποινας Βούζα) - ValueNews.gr
Αθήνα booked.net
+14°C
target="_blank" style="color:#ffffff;" href="http://ibooked.gr/weather/athens-18328" class="booked-weather-160x36-city">Αθήνα booked.net
+14°C

προσφατα

Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021

Σε Ανησυχεί που το Παιδάκι σου Καθυστερεί να Μιλήσει; Μην Καθυστερείς Περισσότερο, Μάθε τι Πρέπει να Κάνεις! (Της Δέσποινας Βούζα)

Όταν ο γονιός ανησυχεί για την ανάπτυξη του μικρού παιδιού του και βλέπει ότι το παιδάκι καθυστερεί να μιλήσει ή εμφανίζει άλλες δυσκολίες στο λόγο του καλό είναι να κλείσει ένα ραντεβού σε λογοθεραπευτή. Να θυμάστε πως η ανησυχία του γονέα είναι ο καλύτερος σύμμαχος στον εντοπισμό δυσκολιών για τα μικρά παιδιά. Επιπλέον, όσο νωρίτερα εντοπιστούν οι δυσκολίες τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η παρέμβαση!

Το έργο του λογοθεραπευτή είναι να εντοπίσει τις δυσκολίες, τη σοβαρότητά τους καθώς και αν υπάρχει συννοσηρότητα, δηλαδή συνύπαρξη πολλών δυσκολιών. Ο λογοθεραπευτής είναι αυτός που θα αποφασίσει αν ένα παιδί χρειάζεται περαιτέρω αξιολόγηση, επανεξέταση και το είδος της παρέμβασης. Η αξιολόγηση των δυσκολιών του παιδιού γίνεται συνήθως με έλεγχο ακοής, χρήση σταθμισμένων ψυχομετρικών εργαλείων, λήψη ιστορικού με ερωτηματολόγια προς γονείς, συλλογή πληροφοριών από άλλες πηγές και με τεχνικές μη κατευθυνόμενου παιχνιδιού.

Αν οι δυσκολίες δεν περιορίζονται απλά στη γλώσσα και τον προφορικό λόγο, ο λογοθεραπευτής προτείνει στους γονείς να επισκεφτούν και άλλους επιστήμονες, όπως έναν ψυχολόγο. Μία ψυχολογική/νευροψυχολογική αξιολόγηση περιλαμβάνει τη διερεύνηση τομέων όπως είναι οι Νοητικές, Γνωστικές και Αντιληπτικές Δεξιότητες, οι Εκτελεστικές Λειτουργίες καθώς και η Ψυχοκινητική, Συμπεριφορική, Συναισθηματική και Κοινωνική Ανάπτυξη του παιδιού. Το κλινικό έργο του ψυχολόγου κατά τη διαφοροδιάγνωση είναι αυτό που θα εντοπίσει ή θα αποκλείσει την ύπαρξη  περισσότερων αναπτυξιακών διαταραχών στο παιδί, όπως αυτήν του Αυτισμού.

Τέλος, οι ιατροί πρωτοβάθμιας φροντίδας, όπως είναι ο παιδίατρός σας, είναι αυτοί που παίζουν καταλυτικό ρόλο στη διάγνωση δυσκολιών στον προφορικό λόγο. Είτε θα σας κατευθύνουν πρώτοι να επισκεφτείτε έναν λογοθεραπευτή είτε είναι αυτοί που μπορείτε να απευθυνθείτε και να συζητήσετε μαζί τους τις ανησυχίες σας.  Αγαπητέ γονέα, το πρώτο βήμα γίνεται τώρα που διαβάζεις αυτό το άρθρο, το επόμενο βήμα θα είναι να ρωτήσεις τον παιδίατρο σου!

Βούζα Δέσποινα,  Εκπαιδευτικός,
Απόφοιτος Παιδαγωγικής Σχολής Α.Π.Θ.,
Κάτοχος Μεταπτυχιακών Τίτλων: Επιστήμες της Αγωγής (ΕΚΠ),  Ε.Α.Π.,
και Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση Ατόμων με Προβλήματα Προφορικού και Γραπτού Λόγου (ΕΑΓ), Ε.Α.Π.


Post Bottom Ad