Παιδιά και Καραντίνα: Συμβουλές και Δημιουργικές Ασχολίες.(Της Σταυρούλας Νοβακίδου) - ValueNews.gr
Αθήνα booked.net
+14°C
target="_blank" style="color:#ffffff;" href="http://ibooked.gr/weather/athens-18328" class="booked-weather-160x36-city">Αθήνα booked.net
+14°C

προσφατα

Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021

Παιδιά και Καραντίνα: Συμβουλές και Δημιουργικές Ασχολίες.(Της Σταυρούλας Νοβακίδου)

Παιδιά και Καραντίνα: Συμβουλές και Δημιουργικές Ασχολίες.(Της Σταυρούλας Νοβακίδου)

 


Ένα χρόνο περίπου και τα παιδιά, λόγω της πανδημίας, είναι αναγκασμένα να περνούν το περισσότερο χρόνο τους κλεισμένα στο σπίτι. Αυτό το γεγονός έχει προκαλέσει άγχος και στρες στους περισσότερους γονείς. Τι μπορούμε να κάνουμε για να έχουν τα παιδιά μας ποιοτικό και δημιουργικό χρόνο μέσα στο σπίτι;

  1. Μικροί καλλιτέχνες και παζλ

Μία καλή ιδέα είναι η χειροτεχνία και οι κατασκευές μέσα στο σπίτι. Μπορούν για παράδειγμα με απλά υλικά όπως χαρτόνια/χάρτινες συσκευασίες προιόντων και χρώματα ζωγραφικής να κατασκευάσουν αντικείμενα που βλέπουν στο σπίτι, όπως ένα λουλούδι ή ένα αυτοκίνητο. Έτσι τα παιδιά μαθαίνουν να δημιουργούν, να κατασκευάζουν και ταυτόχρονα είναι απασχολημένα. Το παζλ ειναι μία ακόμη καλή πρόταση καθώς τα παιδιά μαθαίνουν να επιλύουν προβλήματα (με το να βρει ποιά κομμάτια ταιριάζουν), ενισχύεται η μνήμη τους και ο συντονισμός μελών του σώματος τους (π.χ. χέρια και όραση).

  1. Διαδικτυακή επαφή με τους φίλους τους ή αγαπημένα πρόσωπα

Με την ταχεία εξέλιξη της τεχνολογίας τα παιδιά μπορούν να συνεχίσουν να έχουν επικοινωνία διαδικτυακά με φίλους και συγγενείς. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι βιντεοκλήσεις θεωρούνται οι καλύτερες εναλλακτικές υπό αυτές τις συνθήκες. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η καλύτερη ψυχολογία και διάθεση τους.

  1. Εκπαιδευτικές εφαρμογές και ιστοσελίδες για παιδιά

Οι γονείς μπορούν να 'κατεβάσουν' εκπαιδευτικές εφαρμογές, οι οποίες έχουν διαθεματικές προσεγγίσεις που μπορούν να ενισχύσουν το γνωσιακό τους κόσμο. Εφαρμογές με τις οποίες μπορούν π.χ. να μάθουν τα ζώα, την ώρα, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα σχήματα αλλά και τα γράμματα ή τους αριθμούς. Επίσης ιστοσελίδες αποκλειστικά διαμορφωμένες για παιδιά όπως το Kiddle της Google, ή to Pikluk είναι μία επιπρόσθετη επιλογή. Τέλος, για παιδιά με ιδιαίτερες ανάγκες (π.χ. αυτισμός) υπάρχει ο ειδικά διαμορφωμένος ιστότοπος ZAC BROWSER. Οι εκπαιδευτικές ταινίες και τα ντοκιμαντέρ παρέχουν τη δυνατότητα μετάδοσης και ενίσχυσης σημαντικών πληροφοριών και γεγονότων διευρύνοντας τους ορίζοντες των παιδιών μας.

  1. Βόλτα

Αναμφισβήτητα, μία βόλτα στο κοντινό πάρκο ή ακόμα και στον κήπο του σπιτού αποτελεί μία καλή λύση για επαφή με τη φύση. Το πράσινο χρώμα επιδρά χαλαρωτικά στον οργανισμό, αυξάνει την ευεξία, προσφέρει ηρεμία και κάνει καλό στην όραση. Τα παιδιά χαίρονται αφού μπορούν ταυτόχρονα να ανακαλυψουν τους θησαυρούς της φύσης. Αρκεί και μισή ώρα για να επωφεληθούμε από αυτή τη δραστηριότητα.

Τέλος, δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως παρόλου που τα παιδιά είναι στο σπίτι, οφείλουμε να τηρούμε τις ώρες του φαγητού τους, του διαβάσματος και του ύπνου τους. Η ύπαρξη προγράμματος μας βοηθάει να υπάρχει τάξη και οι κανονισμοί διευκολύνουν την καθημερινότητας τους.

Σταυρούλα Νοβακίδου

Post Bottom Ad