Δράσεις Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου Ψηφιδωτών στη Σκύρο! - ValueNews.gr
Αθήνα booked.net
+14°C
target="_blank" style="color:#ffffff;" href="http://ibooked.gr/weather/athens-18328" class="booked-weather-160x36-city">Αθήνα booked.net
+14°C

προσφατα

Δευτέρα, 5 Απριλίου 2021

Δράσεις Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου Ψηφιδωτών στη Σκύρο!

Το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Ψηφιδωτών το γνωρίσαμε αρχικά το 2019 στο λιμάνι της Λιναριάς στη Σκύρο με δύο έργα που κοσμούν το λιμάνι. Φέτος παίρνει σάρκα επίσημα και μέσω του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής υγείας.

 


Η επικεφαλής του Skyros Project  η Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης του τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Κωνσταντίνα Σκαναβή και ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου Κυριάκος Αντωνόπουλος, εισάγουν ένα νέο τρόπο πρακτικής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αγωγής υγείας στο λιμάνι της Σκύρου όπου οι εκπαιδευόμενοι συμμετέχοντες δρουν και ως εκπαιδευτές πολιτών, προωθώντας υπεύθυνη περιβαλλοντική συμπεριφορά.  Η Λιναριά το λιμάνι γίνεται εργαλείο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και προώθησης υγείας όπου μέσα από το πρόγραμμα η θεωρία γίνεται πράξη σε πραγματικές συνθήκες.

 

 

Η φοιτήτρια του μεταπτυχιακού «Περιβαλλοντική Επικοινωνία και Προαγωγή Υγείας» Δήμητρα Παντιώρα και ο υποψήφιος Διδάκτορας Γιάννος Θεοδούλου έρχονται να δώσουν καινούργια πνοή στην δημιουργία του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου, της ολοκλήρωσης του και την γνωστοποίηση του σε όλους που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν και να γνωρίσουν την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση μέσω της Τέχνης βιωματικά.

 

 

Μέσα από την σελίδα που έχουν δημιουργήσει στο facebook ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΚΥΡΟΥ  και την επίσημη τους ίδρυση στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στο τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας η Διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας (ΕΥΕ), Καθηγήτρια κα Αρετή Λάγιου καλωσόρισε το «Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Ψηφιδωτών»,  ως μια πρωτοποριακή και καινοτόμο δράση της Ακαδημαϊκής Μονάδας «Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Επικοινωνίας» του ΕΥΕ.

 

Με την  Επιστημονικά Υπεύθυνη της Ακαδημαϊκής Μονάδας, Καθηγήτρια κα Κων/να Σκαναβή στέλνουν το μήνυμα και την πρόσκληση να τους ακολουθήσουμε , να βρεθούμε όλοι κοντά τους να δημιουργήσουμε έργα τέχνης από ανακυκλώσιμα και επαναχρησιμοποιήσιμα υλικά.    Είναι αναγκαία η υιοθέτηση μια νέας, εντελώς διαφορετικής αντίληψης και αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών προβλημάτων. Η αλλαγή συμπεριφοράς απέναντι στη διαχείριση των υλικών μετά την χρησιμοποίηση τους, θα οδηγήσει και στη διαμόρφωση μια νέας μορφής «οικολογικής συνειδητοποίησης».  Στις περισσότερες περιπτώσεις τα υλικά αυτά γίνονται σκουπίδια και απορρίπτονται. Μπορούν όμως να αξιοποιηθούν εκ νέου, και να αποτελέσουν πρώτη ύλη για τη δημιουργία χρηστικών αντικειμένων. Τα ανακυκλώσιμα υλικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσα καλλιτεχνικής έκφρασης για την δημιουργία έργων τέχνης. Με αυτό τον τρόπο, μέσω της βιωματικής μάθησης είναι δυνατή η καλλιέργεια «οικολογικού ήθους» εκ μέρους των πολιτών. Η ευαισθητοποίηση για την καταστροφή του περιβάλλοντος δεν είναι κάτι καινούργιο στον εικαστικό χώρο.

 

 

Ο σκοπός του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου  δεν είναι να παράγει έργα «ποιότητας του μουσείου» που θα εκτιμηθούν ως τέχνη αλλά έργα που να ευαισθητοποιήσουν όσο το δυνατό γίνεται περισσότερους, να δημιουργήσει νέα πρότυπα συμπεριφοράς στα άτομα, στις ομάδες και την κοινωνία στο σύνολό της, τα οποία να συμβαδίζουν με την ύπαρξη ενός περιβάλλοντος,  να αποκτήσουν τις γνώσεις, τις αξίες, τις στάσεις, τη δέσμευση και τις απαραίτητες ικανότητες για να προστατέψει και να βελτιώσει το περιβάλλον του, χρησιμοποιώντας την τέχνη ως εργαλείο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης

 

Πηγή: https://artmagazinoweb.wordpress.com/2021/04/04/%ce%b4%cf%81%ce%ac%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b5%cf%87%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d-%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b7%cf%81%ce%af%ce%bf%cf%85-%cf%88/

Post Bottom Ad