10 Tips Για Οικονομία Στο Ρεύμα Σας ( Της Αγάπης Χύτα) - ValueNews.gr
Αθήνα booked.net
+14°C
target="_blank" style="color:#ffffff;" href="http://ibooked.gr/weather/athens-18328" class="booked-weather-160x36-city">Αθήνα booked.net
+14°C

προσφατα

Τρίτη, 20 Απριλίου 2021

10 Tips Για Οικονομία Στο Ρεύμα Σας ( Της Αγάπης Χύτα)

Η οικιακή οικονομία είναι πλέον απαραίτητη στο μέσο σπίτι. Τα τελευταία χρόνια με την κρίση και τα ποσοστά ανεργίας στη χώρα μας όλοι προσπαθούμε να μειώσουμε όσο γίνετε τα έξοδά μας σε όλα τα επίπεδα. Μαζί θα βρίσκουμε τρόπους να μειώσουμε τα έξοδα του κάθε σπιτιού. Σήμερα θα αναφερθούμε σε γενικό πλαίσιο πώς θα καταφέρουμε να μειώσουμε το λογαριασμό του ρεύματός μας μέχρι και 30%.

 

1.      Πλήρωσε πριν τη λήξη του λογαριασμού:

Σχεδόν όλες οι εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας προσφέρουν έκπτωση συνέπειας για τους καταναλωτές που πληρώνουν στην ώρα τους. Προσφέρεται έκπτωση συνέπειας 10%, 15% ή και παραπάνω ανάλογα την εταιρεία. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να χάσουμε αυτή την έκπτωση καθώς για την ίδια ακριβώς κατανάλωση μπορούμε να πληρώσουμε λιγότερο. Tip: Μπορείτε να βάλετε υπενθύμιση στο κινητό σας για να πληρώσετε μέσα στην προθεσμία.

 

2.      Χρησιμοποίησε λάμπες led:

Υπάρχει η αντίληψη στην Ελληνική κοινωνία να επιλέγουμε να αγοράζουμε τα φθηνότερα αντικείμενα όταν δυσκολευόμαστε οικονομικά. Η αντίληψη αυτή είναι λάθος καθώς θα πρέπει να υπολογίζουμε τη χρησιμότητα σε σχέση με την τιμή. Συγκεκριμένα όσον αφορά τις λάμπες του σπιτιού μας είναι σημαντικό να δώσουμε κάποια παραπάνω χρήματα και να αντικαταστήσουμε τις παλιές κλασικές λάμπες με led καθώς μπορεί μια λάμπα των 6w να φωτίσει σαν 60w ενώ καίει για 6w. Αυτό σημαίνει πως με την ίδια φωτεινότητα η λάμπα led καίει στις 10 ώρες το ίδιο όσο η κλασική λάμπα σε 1 ώρα.

 

3.      Χρησιμοποίησε το βραδινό ρεύμα:

Οι περισσότερες εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας μας προσφέρουν μειωμένη τιμή του ρεύματος τις βραδινές ώρες. Είναι σημαντικό να μην χάσουμε αυτή την ευκαιρία. Πώς μπορούμε να το κάνουμε? Μπορούμε να επιλέξουμε να επαναφορτίζουμε τις συσκευές που χρειάζονται φόρτιση τις βραδινές ώρες (π.χ.: κινητά τηλέφωνα, power banks, lap tops, tablets, κτλ). Επίσης μπορούμε να προγραμματίσουμε το πλυντήριό μας να δουλέψει τη νύχτα και το πρωί που θα ξυπνήσουμε τα ρούχα μας θα είναι έτοιμα για άπλωμα.

  

4.      Βγάζω από την πρίζα συσκευές που είναι σε αναμονή:

Από έλλειψη χρόνου ή επειδή θεωρούμε πώς όταν δεν λειτουργούν οι ηλεκτρικές συσκευές δεν καίνε ρεύμα συνηθίζουμε να τις αφήνουμε στην πρίζα όλη νύχτα. Αυτή η συνήθεια μας κοστίζει την αύξηση του λογαριασμού ρεύματος. Λίγο λίγο κάθε μέρα καίει και αθροίζεται στο λογαριασμό μας. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να βγάζουμε από την πρίζα συσκευές που δεν λειτουργούν, όπως τηλεοράσεις, ηχοσυστήματα, home cinemas, κτλ. Ο πιο απλός τρόπος βέβαια είναι να τοποθετήσουμε πολύπριζα με διακόπτη και πριν πάμε για ύπνο απλά να κλείνουμε αυτόν τον διακόπτη.

 

5.      Άσε τον ήλιο να κάνει τη δουλειά του:

Είναι σημαντικό να εκμεταλλευόμαστε τα avantage της φύσης όσο μπορούμε. Ειδικά στην Ελλάδα, όπου η μέρα είναι αρκετά μεγάλη το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, καλό είναι να το εκμεταλλευόμαστε. Ανοίξτε τις κουρτίνες του σπιτιού από το πρωί έως το απόγευμα και κλείστε το φως, Δεν σας χρειάζεται.

 

6.      Υπό το φως των κεριών:

Μπορεί να φαίνεται ρομαντικό αλλά η χρήση των κεριών στο σπίτι μπορεί να μειώσει την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος τις βραδινές ώρες. Θα πρέπει να προσέχουμε πάντα που τα τοποθετούμε και πώς αλλά προσφέρουν φως και ατμόσφαιρα. Προτείνουμε να χρησιμοποιούνται πάντα μέσα σε φαναράκια για να αποφύγουμε την πιθανότητα ατυχήματος.

 

7.      Πάρτε ηλιακά φωτάκια για το μπαλκόνι:

Στην Ελλάδα όπου τις περισσότερες μέρες του χρόνου έχουμε ηλιοφάνεια είναι η καλύτερη λύση για το μπαλκόνι μας. Μπορούμε να βρούμε μικρά και πολύ οικονομικά φωτάκια που φορτίζουν με ηλιακή ενέργεια ή και πολύ μεγαλύτερα με λίγο μεγαλύτερο κόστος. Με αυτόν τον τρόπο δε θα χρειάζεται να ανάψουμε φώτα στα μπαλκόνια μας τους μήνες που καθόμαστε έξω.

 

8.      Αγοράστε ηλεκτρικές συσκευές ενεργειακής κλάσης Α+

Φαίνεται πολυέξοδο αλλά τελικά μας εξοικονομεί φοβερή ενέργεια. Δεν είναι απαραίτητο να αλλάξετε όλες σας τις συσκευές με υψηλότερης ενεργειακής κλάσης αλλά θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας πως εάν χαλάσει κάποια συσκευή ή χρειάζεται ανανέωση ούτως ή άλλως θα πρέπει να αγοράσετε μια ηλεκτρική συσκευή ενεργειακής κλάσης Α έως Α+++.

 

9.      Βάλτε ηλιακό θερμοσίφωνα:

Το κόστος του δεν είναι μικρό όμως η αντοχή του στα χρόνια είναι πολύ μεγάλη. Δίνουμε σήμερα ένα ποσό το οποίο θα μας εξοικονομήσει ίσως και τα 10πλάσια στα επόμενα 10 χρόνια και ακόμα θα συνεχίζει να μας προσφέρει. Η ηλιοφάνεια στην Ελλάδα φτάνει και τις 300 ημέρες το χρόνο άρα σχεδόν θα καταργήσουμε τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα ο οποίος καταναλώνει πολύ ενέργεια.

 

10   Πάρτε μια κουζίνα υγραερίου:

Αυτό το tip ίσως δεν απευθύνεται σε όλο τον κόσμο καθώς δεν επιτρέπεται να τοποθετήσουμε κουζίνα υγραερίου σε όλα τα κτήρια. Το υγραέριο είναι μια λύση πολύ πιο οικονομική από την ηλεκτρική ενέργεια που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε. Σε μονοκατοικίες ή πολυκατοικίες που διαθέτουν φυσικό αέριο μπορούμε να αντικαταστήσουμε την ηλεκτρική κουζίνα με αυτή του υγραερίου. Η ηλεκτρική κουζίνα “καίει” πολύ όπως γνωρίζουμε και καλό είναι να αντικατασταθεί. Προτείνουμε η τοποθέτηση να γίνεται από ειδικό συνεργείο και εάν λειτουργεί με μπουκάλα να βρίσκετε εκτός σπιτιού η φιάλη. Πάντα προσέχουμε η ανανέωση της φιάλης να γίνεται με τον σωστό τρόπο (από επαγγελματία).


Αγάπη Χύτα

Η Αγάπη Χύτα είναι απόφοιτη του Τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου και Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα.

Post Bottom Ad