Πότε ανοίγει το νέο «Εξοικονομώ» - ValueNews.gr
Αθήνα booked.net
+14°C
target="_blank" style="color:#ffffff;" href="http://ibooked.gr/weather/athens-18328" class="booked-weather-160x36-city">Αθήνα booked.net
+14°C

προσφατα

Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2020

Πότε ανοίγει το νέο «Εξοικονομώ»


Tα βασικά σημεία του Οδηγού του προγράμματος.


Με καθυστέρηση ενός μήνα –στις 30 Νοεμβρίου- ξεκινά τελικώς το νέο πρόγραμμα επιδότησης ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» του ΥΠΕΝ συνολικού προυπολογισμού 850 εκατ.ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο προγραμματισμός ήταν για «λανσάρισμα» του νέου προγράμματος ήταν στις 2 Νοεμβρίου.


Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ωστόσο αναρτά σήμερα στην ιστοσελίδα του τα βασικά σημεία του Οδηγού του προγράμματος, ενόψει της έκδοσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την προκήρυξη του Νέου «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» που θα εκδοθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.


Στόχος είναι να δοθεί επαρκής χρόνος προετοιμασίας για την υποβολή αιτημάτων ενώ στο πλαίσιο αυτό, την προσεχή Τρίτη 20 Οκτωβρίου θα αρχίσει να λειτουργεί helpdesk με γραμμές τηλεφωνικής εξυπηρέτησης.


Το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» θα έχει προϋπολογισμό 850 εκατ. ευρώ και θα παραμείνει «ανοιχτό» μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων ανά περιφέρεια. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος περιλαμβάνει πόρους επιχορήγησης ύψους  803 εκατ. ευρώ(κατανεμημένους ανά περιφέρεια σύμφωνα με τον πίνακα που ακολουθεί) και πόρους από το υφιστάμενο Ταμείο του προγράμματος Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον ΙΙ για την εξυπηρέτηση δανείων.


Σημειώνεται ότι με βάση τον προγραμματισμό οι επιδοτήσεις μπορεί να φτάσουν έως το 85% της δαπάνης (ή το 95% στις λιγνιτικές περιοχές)


 Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, αναμένεται να ακολουθήσουν ακόμα μεγαλύτερα προγράμματα εξοικονόμησης από το επόμενο έτος και μετά. Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν υπαχθούν στο τρέχον πρόγραμμα θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στους επόμενους κύκλους μαζί με άλλους ενδιαφερόμενους, με νέες αιτήσεις. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο οι πόροι που εκτιμάται ότι θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης για προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας έως και το 2023 θα ανέλθουν σε 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Και στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθούν και κεφάλαια από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.


Διαβάστε περισσότερα στο https://www.huffingtonpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad