Ελλάδα - ΗΠΑ: Γιατί είναι "το κλειδί" η βάση της Σούδας - ValueNews.gr
Αθήνα booked.net
+14°C
target="_blank" style="color:#ffffff;" href="http://ibooked.gr/weather/athens-18328" class="booked-weather-160x36-city">Αθήνα booked.net
+14°C

προσφατα

Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020

Ελλάδα - ΗΠΑ: Γιατί είναι "το κλειδί" η βάση της Σούδας


Κάθε άλλο παρά τυχαία ήρθε στο προσκήνιο μαζί με την επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάϊκ Πομπέο, η είδηση της αναβάθμισης της μεγαλύτερης στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στην νοτιο-ανατολική Μεσόγειο. Τι σημαίνει για την Ελλάδα αλλά και τις σχέσεις με την Τουρκία.


Η αναβάθμιση της μεγαλύτερης στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στην νοτιανατολική Μεσόγειο, δηλαδή της Βάσης της Σούδας, στην Κρήτη φαίνεται να είναι το κλειδί για την ακόμη μεγαλύτερη σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ. Αυτό φαίνεται να είναι το κυρίαρχο στοιχείο των επαφών που πραγματοποιούνται από χθες και κορυφώνονται σήμερα ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Μάϊκ Πομπέο. Στο θέμα αναφέρθηκε διεξοδικά χθες και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.


Άλλωστε κάθε άλλο παρά κρυφό είναι πως η κυβέρνηση «ποντάρει» πολύ στις συναντήσεις με τον εκπρόσωπο του Στέητ Ντηπάρντμεντ προκειμένου να ενισχύσει την θέση της, απέναντι στην Τουρκία. Ιδίως από την στιγμή που η στάση που τηρεί ο πιο σημαντικός θεσμικός εκφραστής της πολιτικής της Δύσης εκτός ΗΠΑ, δηλαδή ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γένς Στόλτενμπεργκ, κάθε άλλο παρά έχει δημιουργήσει θετικές εντυπώσεις στην ελληνική κυβέρνηση. Μάλιστα αξίζει να επισημανθεί ότι προχθές ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε επικοινωνία με τον γ.γ του ΝΑΤΟ όπου συζήτησαν περί της ανάγκης ενότητας της συμμαχίας, Πεδίο από το οποίο δεν έλειψε η ελληνο-τουρκική διένεξη στην Ν.Α Μεσόγειο.


Στην ενημέρωση που παρείχε χθες στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, δεν έκρυψε ότι το θέμα της ναυτικής βάσης στην Σούδα -όπως και συνολικά της στρατιωτικής σχέσης των δύο χωρών- ήταν αντικείμενο των συζητήσεων του Μάικ Πομπέο με τον πρωθυπουργό αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών.

Διαβάστε περισσότερα στο https://www.news247.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad